Dini Bilgiler
Sigortasız işte çalışmak günah mıdır?
GELEN SORU
– Bulunduğumuz devletin kanunlarına uymamak dinen günah mıdır, kul hakkına girer mi?
– Kapıcılık işi var bir tane adam gel ev vereyim sana kapıcı dairesi, kışın kaloriferi yak 1000 TL para vereyim senden yakıt parası kira parası istemiyorum. Merdivenleri de haftada 1 defa yıka ayda 4 defa eder, ordan da 250 vereyim toplamda 1250 lira maaş fakat onuncu aydan diğer yılın beşinci ayına kadar yani 7 ay çalıştırıyor, ama evi bana veriyor süresiz yıllarca…
– Bu işte adam sigortanı yaptırmam diyor. Adam kendisi de oradaki dairelerin yöneticisi. Bu işte çalışmam caiz midir? Ben sigorta olmazsa da çalışırım sorun değil benim için, eğer dinen günah bir yanı yoksa. Sigortasız hani burada devlete karşı suç işleme var mı? Varsa günah mı sayılır ben maaşıma zerre haram gelsin istemiyorum.
– Laik bir ülkede de olsak Müslüman o ülkenin kurallarına uymak zorunda. Uymazsa dinen günaha giriyor mu acaba? Kamunun hakkına zararı mı var ben sigortasız çalışmaya razıyım devlete karşı niye suç olsun ki? Kamuya karşı niye suç olsun ki? Yani Türkiye’nin bütün insanlarına karşı kul hakkımı işlemiş olurum?
– Durum bu, çalışayım mı çalışmayayım mı bu işte? Dinen günah değilse kul hakkı yoksa çalışmak istiyorum. Ayrıca farklı farklı yerlerde bir sürü kişiye sigortalı veya sigortasız işçi olarak da çalışmam doğru olur mu? Caiz midir helal midir, ben razıyım.
Cevap
Sigorta işçi lehinde bir menfaattir. Eğer işçi çalışmaya mecbur ise, sigorta olmak da istiyorsa, ama işveren onun ihtiyacını istismar ederek “Sigortasız çalışırsan seni işe alırım aksi halde almam.” diyorsa ve işçi mecburen boyun eğiyorsa işveren sorumlu olur, işçi değil.
Bazı çalışanların durumu sigortaya ihtiyaç hissettirmez, bu durumda işçi gönül rızasıyla sigortasız çalışabilir.
Devlet sigortayı mecbur kılıyor, ama işçinin menfaati için, işçi menfaatini sigortasız çalışmada buluyorsa çalışır…
0 comments