Genel
Sadece 16,8 Kilo! Büyükbabası Aç Bıraktı…
Sadece 16,8 Kilo! Büyükbabası Aç Bıraktı, İskelete Döndüğü Fotoğraf Ülkeyi Salladı
Japonya, büyükbabası tarafından aç bırakılarak bir deri bir kemik kalmış olan bir genç kızın internette yayınlanan fotoğrafını konuşuyor.
İnternette dolaşmaya başlayan bir fotoğraf son günlerde Japonya’da gündeme oturmuş durumda. Bir Japon kadının adeta eriyip bitmiş halini gösteren fotoğrafın gizemi ise henüz tam olarak çözülmüş değil.
TAM 16,8 KİLOYA DÜŞTÜ
Adeta iskelete dönmüş olan kadının büyükbabası tarafından eve kapatılıp uzun süre aç bırakıldığı iddia ediliyor. 16.8 kilograma kadar düşen genç kızın hali görenlerin ağzını açık bırakıyor.
10 YIL ÖNCE ÇEKİLMİŞ
Fotoğrafın 10 yıl önce çekildiği iddia edilmekle birlikte, zar zor ayakta duran kadının kimliği ve başına gelenler henüz doğrulanabilmiş değil.
TAMAMEN İYİLEŞTİ
Yerel Kyoto gazetesinde çıkan haberler, kadının polisler tarafından dramatik bir şekilde kurtarıldıktan sonra tamamen iyileşme gösterdiğini iddia ediyor. Doktorların hastaneye götürüldüğünde kızın durumu için” Ölüme 10 dakika kala” yorumu yaptığı söyleniyor. Şu an 20’li yaşlarında olan kadın şu anda büyük babasının ne yaptığı ve nerede olduğu ile ilgili bilgi vermekten kaçındı.
Aşırı zayıflık nedir?
Aşırı zayıflığın (uzman dilinde Anoreksiya nervoza veya Anoreksi denir) tipik özelliği aşırı kilo eksikliğidir. Hastalar aşırı zayıf olmalarına rağmen kendilerini şişman bulurlar ve sürekli kilo alabilecekleri korkusuyla yaşarlar. Bu yüzden sıkı perhize girerler, çok fazla spor yaparlar veya bir „yeme krizinden“ sonra kilo alma korkusuyla kusma, müshil (laksatif), idrar arttırıcı madde (diuretika) veya başka ilaç kullanma yoluna giderler. Kilo eksikliğinden dolayı diğer rahatsızlıkların yanısıra vücuttaki hormon dengesinde de değişmeler olabilir. Aşırı zayıflık mağduru genç kız ve kadınlar regl olmamaya başlar, erkekler ise cinsel isteksizliğe maruz kalırlar.
Aşırı zayıflık ne sıklıkta görülür?
Her 100 kişiden yaklaşık birinde aşırı zayıflık görülür. Buna karşılık „tanımlanamayan yeme bozukluğu“ Almanya’da bariz daha sık görülür. Bu rahatsızlığın mağdurlarında ilgili semptomlar (hastalık belirtileri) görülür ancak bu belirtiler „aşırı zayıflık“ teşhisi konulabilecek oranda değildir. Konuyla ilgili araştırmalara göre, her 100 kişiden 19’unda yeme bozukluğu semptomları görülür.
Aşırı zayıflık tedavi edilebilir bir hastalık mıdır?
Aşırı zayıflık hastalığı nasıl oluşur?
Özellikle kimler risk altında?
Aşırı zayıflığa yakalanıp yakalanmadığınızı nasıl anlarsınız?
Aşırı zayıflık hastalığı hemen bir günde oluşmaz. Mağdurların başarılı bir tedaviye başlamak için erkenden yardım aramaları çok önemlidir. Bu aşama genelde aile hekiminde, veya daha da iyisi bir psikoterapistte başlar. Burada bedensel bir muayenenin yanısıra ayrıntılı bir de görüşme yapılır. Muayene sonucuna göre sonraki aşama için hangi tedavinin tavsiye edileceğine karar verilir.
Aşırı zayıflık nasıl tedavi edilir?
Aşırı zayıflık hastalığının tedavisinde, bilişsel davranış terapisi esasına veya psikodinamik yaklaşıma göre yapılan psikoterapinin özellikle etkili olduğu gözlemlenmiştir. Önemli olan, tedaviyi yapan terapistlerin yeme bozuklukları alanında hususi bilgilerinin ve önemli tecrübelerinin olmasıdır. Yaşı küçük hastalarda çoğunlukla, hastaların da görüşü alınarak hasta yakınları zaman zaman terapiye dahil edilir.
Ayakta psikoterapide mağdurlar genelde psikoterapistle haftalık görüşmeler yapar. Tedaviyi yapan hekimle anlaşarak tedaviyi tamamlaması açısından duruma göre ilaç alınması da anlamlı olabilir.
Çoğunlukla ayakta tedavi tek başına yeterli olmaz ve bir hastanenin uzmanlaşmış bölümünde yataklı tedavi tavsiye edilir. Hamburg’da psikosomatik tıp ve psikoterapi için iki klinik bulunmaktadır. Bunlardan biri, polikliniği Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi’nde (Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf) olan Hamburg Eilbek Schön Kliniği (Schön Klinik Hamburg Eilbek) bünyesinde, diğeri ise Asklepios Westklinikum bünyesinde yer alır. Hamburg ve çevresinde psikosomatik tıp ve psikoterapi alanında faaliyet gösteren kliniklerin tam listesini, Hamburg Terapi Rehberi (Almanca) ‘nin 139. sayfasından itibaren bulabilirsiniz. Çocuk ve gençlik psikiyatrisi, psikoterapisi ve psikosomatiği alanında faaliyet gösteren kliniklerin listesini, Hamburg Terapi Rehberi (Almanca)’nin 193. sayfasından itibaren bulabilirsiniz.
Bir psikoterapist veya bir klinikle iletişime geçmek zor geliyorsa, mağdur kişiler uzmanlaşmış bir danışma merkezine başvurabilirler. Danışma merkezlerinin çalışanları, hastalık belirtileri ve çeşitli tedavi imkanları hakkında bilgi vererek lazım olabilecek adresleri iletirler. Yeme bozuklukları mağdurlarına yönelik uzmanlaşmış danışma merkezlerinin Hamburg Terapi Rehberi (Almanca) ‘nin 170. sayfasından itibaren bulabilirsiniz.
Hastanın arkadaş ve yakınları neler yapabilir?
Ancak kendini yormamak ve destek almak da önemlidir. Mağdurların yakınları ve arkadaşları da yeme bozukluklarına yönelik danışma merkezlerine, aile hekimlerine, uzman hekimlere ve psikoterapistlere başvurabilirler.
0 comments