loading...

Dini Bilgiler

Receb ayında otuz rekât namaz kılmakla ilgili rivayet sahih midir?

By  | 

Soru:
Receb ayında 30 rekât namaz kılınıyormuş.10 rekât ilk 10 günde, 10 rekât ikinci 10 günde ve 10 rekât üçüncu 10 günde… Bu hangi namaz oluyor ve nasıl kılınır?

loading...

Cevap:
Değerli kardeşimiz,

loading...

Bu anlamda bir hadisi Şeyh Abdulkadi Geylani Hazretleri “Gunyetü’t- Talibin” (I/492, 493, Saadet Yay.) adlı eserinde kendi senediyle şöyle rivayet etmiştir:

“Recep ayı içinde otuz rekât namaz kılınır. Bu otuz rekâtın on rekâtı Recep ayının ilk on günü içinde kılınır. İkinci on rekâtı da ikinci on günü içinde kılınır. Üçüncü on rekâtı da üçüncü on günü içinde kılınır. Her rekâtta Fatiha okunduktan sonra üç kere İhlas sûresi okunur, İhlası okuduktan sonra da üç kere de Kâfirun sûresi okunur. Bütün rekâtlar bu şekilde okunarak tamamlanır. Bu namazın kılınma zamanı nafile namazların kılınacağı vakitlerdir. Belli bir vakti yoktur.”

Buhari’nin şarihlerinden İbn Receb el-Hanbelî, “Recep ayında hususi namazlardan bahseden rivayetlerden hiçbiri doğru/sahih değildir.” demiştir. (İbn Receb, Letaifu’l-Maarif, s.140)

Bu nedenle, bu ve benzeri bilgileri birer tavsiye olarak görmek gerekir. Öncelikle farz, vacip, sünnet ve nafile namazları kılmak, eğer kazaya kalan namazlar varsa onları mutlaka kaza etmek gerekir.

 Hafız Zeynu’l-Iraki, Tahricu ahadisi’l-İhya (ihya ile birlikte, 1/361) adlı eserinde, mi’raç gecesindeki namazla ilgili hadisin çok zayıf ve münker olduğunu belirtmiştir
– Recebin ilk cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) ile ilgili zikredilen ve “Reğaib namazı” olarak da bilinen namazla ilgili hadis mevzudur. İbnu’l-Cevzî, bunu “el-Mevduzat, 2/124-126” adlı eserinde yer vermiş ve uydurma olduğunu belirtmiştir.
– İmam Gazali’nin de İhya’da (Daru’lmarife, Beyrut, ts. 1/202-203) belirttiği,
 “Her kim Recebin ilk perşembesini oruçlu geçirir, sonra cuma gecesi olan o gece akşamla yatsı arasında, on iki rekat kılar…”
mealindeki hadisi, bazı alimlere göre mevzudur. (bk. Zeynu’l-Irakî, Tahricu ahadis’l-ihya, ilgili hadisin tahrici)
– Buhari’nin şarihlerinden İbn Receb el-Hanbelî, “Recep ayında hususi namazlardan bahseden rivayetlerden hiçbiri doğru/sahih değildir.” demiştir. (İbn Receb, Lataifu’l-Maarif, s.140)
– İmam Nevevî ve İbn Kayyim el-Cevziye de Receb ayının ilk cuma gecesinde kılmayı ön gören rivayetlerin sahih olmadığını belirtmiştir. (bk. Fetava’l-İmam en-Nevevî, s.57; İbn kayyim, el-Menaru’l-münif, s.95)
– Hülasa, Receb ayının ilk cuma gecesinde kılınması gelenek olmuş namaz, ilk defa 480 hicri yılında Kudüs’da kılınmıştır. Bu sebeple bu tarihten önce yaşamış olan alimler bundan bahsetmemişler. (bk. Et-Tartûşî, el-Havadisu ve’l-bida, s.122)

loading...