loading...

Dini Bilgiler

Müstehcen Film, Resim, Video İzlemenin veya Bakmanın Günahı Nedir?

By  | 

İsra Sûresi’nin 32. âyetinde Allah Teâlâ, “Sakın zinaya yaklaş- mayın!” buyuruyor. Burada dikkat edilmesi gereken husus; “zina yapmayın” değil “zinaya yaklaşmayın” denmesidir. Buradan ha- reketle insanı zinaya götüren, şehevî arzularını tetikleyen her tür- lü resim ve görüntülere bakmanın yasaklandığı açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Müstehcen resim veya görüntülere bakmanın âyette ifade edilen sınırlar içinde olduğu pek çok âlim tarafından ifade edilmiştir.

loading...

Ahlâkî bozulmaların müstehcene bakışla başlaması, bakışın ıs- rarıyla gelişmesi, sonra da fiilî günaha dönüşmesi bunu açık bir şekilde göstermektedir. Şunu da ifade etmek gerekir ki gözler gör- düğü bir resim veya görüntünün resmini çeker, hafızaya kaydeder ve onu deposunda saklar. Şeytanın ufak bir tetiklemesi ile bu resim ve görüntüler kolay bir şekilde insanı zinaya sürükleyebilir.

loading...

Kur’ân-ı Kerim’de geçen “Mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar… Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar.” ifadesi İmam Şiblî’ye sorulmuş, o da şöy- le demiştir: “Baş gözlerini haramlardan, kalp gözlerini Allah’tan başka şeylerden çeksinler.”103

Evet, gözler müstehcen resim ve görüntülere bakmaktan çekinmeli ki hayaller tertemiz olsun ve zihinler kirlenmekten korunsun. Sadece kafa gözlerini sakınmakla kalınmamalı, haramlar hayallere dahi alınmamalıdır.

Ahlâkî bozulmaların çoğunun harama nazarla başladığı düşü- nülürse müstehcen resim ve görüntülere bakmanın ne kadar sa- kıncalı olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

102 Nur, 24/30, 31.
103 Elmalı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, Nur, 24/30.
149
Gözümü Haramdan Nasıl Korurum?
Bu durum her meslek sahibini mesleğinden de uzaklaştıracak ve kişinin dikkatini, himmetini yoğunlaştıracağı yere toplamak- tan uzaklaştıracaktır. Meselâ öğrencinin dersine çalışmasına engel olacak, işçinin işini ihmal etmesine sebebiyet verecek, fikir ada- mının zihnini meşgul edecektir.

Cinsel anlamda insanları tahrik eden resimlere bakmak, filmleri seyretmek yasak olduğu gibi resim ve film çektirmek, bunları yayınlamak ve pazarlamak da dinimizin izin vermedi- ği haram olan şeylerdendir. Çıplaklığı âdeta normal bir davranış gibi kabul edip görsel iletişim araçları ile bunu sürekli insanların gözleri önüne koyan kurum ve kuruluşlar da büyük bir vebalin içindedir. Cinselliği vesile edinerek reklâm ve pazarlama işini yürütenlerin daha katmerli bir haram içinde ol- duklarını belirtmek de yanlış olmayacaktır. Çıplaklığı meslek hâline getirip fotomodellik yapanların haram içinde oldukları da açıktır.

İnsanların aile saadetini bozan, büyük bir ahlâkî çözülmeye götüren, şehevî arzuları kamçılayan, gazete, dergi ve televiz- yondaki görüntülere bakmanın, gerçek vücuda bakmak gibi olmayacağına dair görüşler de vardır.104 Kimsenin helâl diyemeyeceği, harama götürme riskinden dolayı haram demenin kuvvetle muhtemel olduğu fitne uyaran böyle bir mesele hakkında, gerçek zinaya sebebiyet verebilme ihtimalinden dolayı haram hükmünü vermek en doğru görüş olarak değerlendiril- melidir.

Burada şu hususu belirtmekte de fayda vardır. Çıplaklığın sa- dece kadından değil erkekten de ortaya çıkması mümkündür. Avret sayılan uzvun açılması ve bakılması, kimden olursa olsun

104 Mesela bkz.: İzahlı Kadın İlmihali, Asım Uysal – Mürşide Uysal, Uysal Yayınevi, s. 402-403, 2001.
150
Dinimizde Harama Bakmanın Hükmü Nedir

haramdır ve günahtır. Ancak haramlık ve günah en mahrem nok- talara yaklaştıkça artar ve ağırlaşır.

Burada değişik yorumlara girmeye gerek yoktur. Yani her ne kadar resim, fotoğraf ve videoların haramlılık derecesi hakkında değişik değerlendirmeler yapılmış olsa da akıl, bu konudaki haramlığın sebebini kavramaktadır. O da gerçek zi- naya yaklaştırmasıdır. Hâlbuki Allah (celle celâluhû) zinayı yapma- yı değil, yaklaşmayı bile yasaklamaktadır. Bu sebep, çıplak re- simlere bakmakta da vardır. Öyleyse bu da o ölçüde mahzurlu olmalıdır.

Basın, televizyon ve internet gibi araçlar, beşeriyete hizmet et- mek hususunda en büyük rol oynamaları gerekirken bilakis daha fazla zararlı bir hâle getirilmiştir. Bununla beraber, gazete ve der- gilerdeki müstehcen resimler ile televizyondaki açık görüntüler gerçek değil resim ve hayal olduğu için onlara bakmak hakikî kadının vücuduna bakmak gibi haram sayılmaz. Ancak şehvet ile bakan kimse için haram olur. Şunu da unutmamak gerekir ki bu tür görüntü ve resimlere şehvet gayesi dışında bakmak da çoğu zaman mümkün değildir.

Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle dediği rivayet edilmiştir:

“Cehennem ehlinden iki sınıf var ki, onları görmedim. (Onlardan biri) ineklerin kuyrukları gibi kamçılarla insan- ları dövenlerdir. Diğer ikincisi de, giyinik, fakat çıplak olan, kibirlenerek yürüyen, öteki kadınları kendileri gibi olmaya zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. Onlar cennete girmeyecekler, onun kokusunu bile alamaya- caklar. Hâlbuki onun kokusu şu kadar (500 sene) mesafeden hissedilir…

loading...