
Dini Bilgiler
Kur’an sesinin sağlığa faydaları!
Amerika’da çalışan Müslüman bir bilim adamının açıkladığı ve sunduğu konuda Kur’an sesinin sağlığa müthiş faydalarını anlatıyor. Peki nasıl bir faydası var?
loading...
Amerika’da çalışan Müslüman bir bilim adamı “Kur’an ve stres” konusunda araştırma yapmış ve bu konu ile ilğili hazırladığı yazıyı 1984 yılında İslam Tıp Kongresinde sunmuştu.Dr.ahmet el-Kadi;”Kur’anın arapça metnindeki kelimelerin ses özelliklerinin stresi azalttığını saptadıklarını anlatmış.
Dr El-Kadi şöyle diyordu:“Kur’an ile ilğili bu araştrımamızın neticeleri kKur’anın kesinbir stres azaltıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir.Bu etkiyi,kas,elektrik potansiyeli,deri elektrik iletkenliği,kalp atım hızı,kan akım hızı, ve deri sıcaklığını belirleyen sinirsel uyarılar olarak kaydettik.Bütün bu değişiklikler aynı zamanda Kur’an dinlemenin,diğer bütün vücut organlarını ve foksiyronları üzerinde etkili olan otonom sistemini de yönlendirdiğini göstermektedir.Sonuç olarak,Kur’an’ın insan vücudunda olumlu fizyolojik etkileri sonsuzdur.”
“Kur’an’ın bağışıklık sistemi üzerindeki bu etkisi,Kur’an’ın insan bedeninin doğru işleyişi için bir “hüda” ve dolayısiyle “şifa” vesilesi olduğunu görme yolunda hayli yürümemiz gerektiğini hatırlatıyor.”
“Erkek olsun, kadın olsun, bir mü’min olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz.” (Nahl, 16/97)
“De ki: Ondan ve her türlü sıkıntıdan sizi Allah kurtarmaktadır…”(Enam, 6/64)
Nörobilimci Muhammed Ghilan, Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek ile düşüncenin gelişimi ve bilimsel keşif arasında bir bağ buldu.
Nörobilimci Muhammed Ghilan, İslam’ın altın çağında Müslümanlar tarafından benzersiz bilimsel keşif ve ilerlemenin sebebini araştırdığında, Kur’an-ı Kerim’i ezberlemek ile düşüncenin gelişimi ve bilimsel keşif arasında bir bağ buldu.
ÖĞRENME VE HAFIZA KAPASİTESİNİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRİYOR
Risale Haber’den Ömer Çiftçi’nin haberine göre, Ghilan, uzun süren araştırmalarının sonucu olarak şu bulguya ulaştı; Kur’an-ı Kerim’i öğrenirken, dinleme ve telaffuza dikkat etmek bellek konsolidasyon merkezi olan temporal lobu doğrudan uyarıyor. Temporal Lob, beynimizin kulaklara yakın tarafında bulunan bölümüdür. Beynimizdeki bu bölüm konuşma merkezidir. Bunun haricinde insanların yüzlerini de yine bu beyin bölümü vesilesi ile hatırlarız.
Ghilan’ın araştırmasına göre Kur’an-ı Kerim’i ezberlediğimizde temporal lobun öğrenme ve hafıza kapasitesi iyi ve daha verimli hale gelir.
Ghilan’ın ortaya çıkardığı bu bulgular, Ortaçağ İslam coğrafyasının, henüz dünya karanlık çağı yaşarken bilim ve teknolojide ileri gitmesinin sebebini açıklıyor.
MÜSLÜMANLAR KUR’AN’DAN AYRILMASAYDI AY’A SEYAHATİ 1400’LÜ YILLARDA GÖREBİLİRDİK
Daha önce bilim tarihi konusunda uzman olan gayr-i Müslim bir profesör de; “Eğer Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’in yolundan ayrılmasaydı Ay’a seyahati 1400’lü yıllarda görebilirdik” açıklamasını yapmıştı.
Muhammed Ghilan da bu sözden hareketle Ortaçağ İslam Dünyası üzerine uzun araştırmalara koyulmuş. Gerçekten de bu dönemden sonra Müslümanların Kur’an-ı Kerim’in yolunu terk etmeye başlaması üzerine sürekli olarak geriye gittiğini görmesi uzun sürmemiş. Ghilan, İbn Rüşd ve İbn Sina gibi Geleneksel Müslüman Alimler’in biyografilerini okuyordu. Dönemi enine boyuna araştıran Ghilan, o dönem bilim ve teknoloji alanında eğitimler almak isteyen Müslümanlara ilk olarak Kur’an-ı Kerim’in okutulduğunu da fark etmiş.
0 comments