loading...

Dini Bilgiler

Helal Kesim Kuralları ve Kesim Nasıl Yapılır?

By  | 

Hayvan Helal kesim kuralları

loading...

A’dan Z’ye hayvan kurban kesim için gereken herşeyi aşağıdaki yazımızda bulabileceksiniz. Helal hassasiyeti adına bu kurallar dikkat edilmesi son derece önemlidir.
Kesilecek hayvanda olması gereken şartlar

loading...

aa) Kesilecek olan hayvan helal hayvanlardan biri olmalıdır.

b) Kesilecek olan hayvanın sağlıklı olduğunu gösteren bir belge veterinerlik hizmetlerinden sorumlu kuruluş tarafından düzenlenmelidir.

c) Kesilecek olan hayvan kesim zamanında canlı olmalıdır. Kesim işlemi hayvanlarda işkenceye sebep olmamalıdır.

d) Standard veterinerlik işlemine göre sadece helal yem ile beslenmiş hayvanların kesimine müsaade edilir.

e) Hayvanlar uzak mesafeden gelmiş ise, kesimden önce dinlenmelerine müsaade edilmelidir.

Hayvan kesecek kişide olması gereken şartlar

a) Kesimi yapacak kasap akli melekeleri yerinde ve hayvan kesiminin gerektirdiği esas kuralları ve koşulları tam olarak anlamış yetişkin bir Müslüman olmalıdır.

b) Kesimi yapacak kasabın sağlık, hijyen, sanitasyon ve helal kesim kuralları konusunda yetkili bir otoriteden alınmış helal kesim sertifikası bulunmalıdır.
Kurban Kesiminde kullanılacak araç ve gereçler

a) Kesim hattı, gıdaya uygun araç ve gereçler temiz olmalı ve sadece helal kesim amacıyla kullanılmalıdır.

b) Hayvanın kafasını kesecek olan bıçak keskin ve çelikten (paslanmaz çelik) yapılmış olmalıdır.

c) Kesim araçları kütlesi ile değil kenarı ile kesmelidir.

d) Kemik, tırnak ve dişler kesim aracı olarak kullanılmamalıdır.
Kesimhaneler Nasıl Olmalıdır?

Kesimhaneler sadece helal hayvan ve helal kesimlere özel olmalı ve Codex CAC/RCP 1 veya ISO 22000 öngereksinim programlarında belirtilen şartları sağlamalıdır. Kesimhanenin fiziksel şartları ulusal mevzuata uygun olmalıdır. Aşağıdakiler temin edilmelidir

a) Kesim alanında sağlık kontrollerinin yapılmasına uygun ortam,

b) Girişte hayvanı kaldırmak için elektrikle çalışan otomatik veya elle çalışan makaralı zincir sistemi bulunan özel bir alan,

c) İş akışının sürekliliğini sağlamak için otomatik, hareketli veya elle çalışan makaralı zincir raylı sistem,

d) Sığır ve koyun-keçiye özel tasarlanmış, çalışanların hayvanın derisini yüzme ve karkas hazırlanmasına yardım eden, kolay ve verimli çalışma sağlayan, sabit veya haraketli yükleme platformları ve indirme alanları,

e) Tartım düzenekleri,

f ) Karkas yıkama düzenekleri (basınçlı su, tercihen otomatik),

g) Kirli aletleri (bıçak, askı vb.) yıkama, dezenfekte etme ve sterilize etme için her zaman sıcak su bulunan kaplar, antiseptik sıvı bulunduran küvetler ve ayakla, dizle veya fotoselle çalışacak bir musluk takılmış lavabo,

h) Sürekli kullanılabilir durumda temiz ve basınçlı su.

Bütün dezenfektanlar ve antiseptik sıvılar helal gıda sektöründe kullanıma uygun olmalıdır.
Hayvanı Sersemletme

a) Hayvana yönelik her türlü sersemletme ve beyin darbesi (bilinç kaybı) uygulaması yasaklanmalıdır. Ancak elektrik kullanımı gerekli ve tek çıkar yol olduğunda (hayvanı sakinleştirme veya şiddet direncini kırma gibi), direncini kırmak için izin verilen elektrik akım değeri ve uygulama süresi standarda uygun olmalıdır uygun olmalıdır.

b) Kanatlı hayvanlara yönelik her türlü sersemletme ve beyin darbesi (bilinç kaybı) uygulaması yasaklanmalı, ancak elektrik kullanımı gerekli ve tek çıkar yol olduğunda aşağıdaki şartlar sağlanmalıdır:
Hayvanların kesim işlemleri

a) Kesilecek hayvan standardda verilen yöntemlere göre kalifiye bir veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

b) Gebelik süresinin 1/3’ünü tamamlamış hayvanlar kesilmemelidir.
Hayvanın temizlenmesi ve yıkanması

Kesime gönderilen hayvanlar dışkıdan, idrardan ve çamurdan arınmış olmalıdır. Kirli hayvanlar varsa padoklarda veya yıkama amaçlı özel ayrılmış alanlarda temizlenmelidir. Hayvan ıslakken kesimden kaçınılması önemlidir.
Kurban Hayvan Kesim İşlem

a) Hayvan kaldırıldıktan veya yüzü Kıbleye (Mekke yönü) bakacak şekilde çevrilerek sol tarafına yatırıldıktan sonra kesilmelidir.

b) Hayvanın kesimi esnasında kasap, Allah’ın adıyla anlamına gelen, “BİSMİLLAH” diyerek besmele çekmeli ve Allah’ın adından başka isim anmamalıdır, aksi takdirde kesim helal olmaz. Sonraki her bir hayvan kesiminde helal kesim için Allah’ın adı tekrar edilmelidir.

c) Kesim her hayvana sadece bir kez uygulanmalıdır. Otomatik bıçak ile kesmeye, kesim esnasında bıçağın geri çekilmemesi şartıyla, izin verilir.

d) Helal kesim gırtlağın (Adem elması) biraz altındaki bir noktadan ve uzun boyunlu hayvanlar için daha üstünden yararak başlamalıdır.

e) Kanamayı ve ölümü hızlandırmak için, kesim sırasında soluk borusu (halqum), yemek borusu (mari) ve boyun arteri ve şah damarı (wadajain) kesilmelidir. Kanama kendiliğinden olmalı ve tamamlanmalıdır. Kanama süresi kanamanın tamamlanmasına ve ölümün tam olarak gerçekleşmesine yeterli olmalıdır.

Yazımızı Kurban Kesiminden Helal Yöntemlere kadar geniş tuttuk. Lütfen paylaşalım.

loading...