Dini Bilgiler
Gizli nikah caiz mi? İslam’da hükmü nedir?
Gizli nikah nedir? Gizli nikah caiz mi? İslam’da ın hükmü nedir? İşte cevabı…
Tarafların şahitler huzurunda irade beyanında bulunmalarına rağmen ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları akit, gizli nikâh olarak adlandırılır.
Böyle bir akit, nikâhta bulunması gereken aleniyet niteliğini taşımadığından dinin nikâh ve aile hayatı ile ilgili genel ilkelerine aykırıdır.
Sadece iki şahidin bildiği bir nikâh akdinin aleni olduğu söylenemeyeceğinden ailelerin, akrabaların ve komşuların muttali olmadığı bir akit gizli nikâh olmaktan çıkmaz.
Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) “Bu nikâhı ilan edip duyurun…” (Tirmizî, Nikâh, 6; İbn Mâce, Nikâh, 20); “Haram olan (ilişki) ile helal olan (evlilik) ayıran şey, def çalmak ve duyurmaktır.” (Tirmizî, Nikâh, 6) buyurarak alenîliğin ve hatta tescilin gerekliliğine işaret etmektedir.
Hz. Ebubekir de gizlenmesi şartıyla yapılan nikâh akdini geçersiz saymıştır (Sahnun, el-Müdevvene, II, 128,129).
Mutlu evliliğin sırları
Hadisi şerifler bize evlilik hususunda birçok hedefler belirlemiştir.
Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de “Evlenin” diye hüküm koymuş. Bu hükme karşı gelirseniz 10-15 sene şahsiyet yıkımı yaşarsınız.
20 yaşına kadar sevdiğinizle, 30 yaşına kadar beğendinizle, 30 yaşından sonra da bulduğunuzla evlenirsiniz. Erken evlenmenin bereketi sevgidir. Yaş ilerledikçe insanlar rasyonalist oluyor ve akılcı düşünmeye başlıyor. Erken yaşlarda ise duygusal oluyor. Genç yaşlardaki o duygusallıkla evlenmek daha iyidir.
İlk öğretmen kadındır. Bu sebeple annenin hakkı üç, babanın hakkı ise birdir.
“Çocuk dört sene, dört ay, dört gün olduğu zaman çocuğa Kur’an-ı Kerim öğretiniz” buyuruyor Peygamber Efendimiz. “Çocuklarınıza yüzmeyi, atıcılığı ve biniciliği öğretin” buyuruyor.
Evliliğin mesuliyetini ilk kavrayanlar, kadınlardır. Kadının evlilikte çektiği çile, erkeğin çektiği çileye göre en az üç misli fazladır.
Peygamber Efendimiz buyuruyor ki: “Erkek eve girdiğinde kadını korkup titriyorsa, o erkekte hayat yoktur.”
Efendimiz –sallâllâhu aleyhi ve sellem- yemek pişirmiştir, bulaşık yıkamıştır, sökük dikmiştir, çocuk bakmıştır, ev süpürmüştür. Bunları yapan erkeklere kılıbık diyorlar. Kılıbık değil “kalbi ılık.”
120 bin sahabe içerisinde hanımını döven bir tane dahi sahabe yok.
Bunların birileri tarafından söylenmesi lazım. Kur’an açısından, Peygamberimiz ve hadisler açısından, İslam dini açısından vs. yabancıların da hasretini çektiği evlilik hayatı aslında bu. Saygı, sevgi, muhabbet, kadının kocasını aldatmaması, kocanın karısını aldatmaması, sadakat, merhamet, vefakârlık, diğerkâmlık, tahammül etmek…
0 comments