loading...

Dini Bilgiler

Evvabin namazı kaç rekâttır; iki rekât olarak kılınabilir mi?

By  | 

Değerli kardeşimiz,

loading...

Evvabin namazı altı rekâttır. Altı rekât kılamayan kişi iki rekâtta kılabilir. Buna reğman gerçek faziletine ulaşmak için altı rekât olarak kılmak gerekir.

loading...

Akşam namazından sonra kılınan sünnet-müstehap olan altı rekâtlık namaz.

“Evvabin” kelimesi “evvab” kelimesinin çoğuludur. Evvab, işlediği bir günahtan hemen tevbe ve istiğfar eden demektir. Tövbe ve istiğfar edenlerin namazı demek olan “evvabin namazı” bir çok hadiste çok sevaplı olduğu bildirilip teşvik edilen, altı rekâtlık nafile namaz olup, akşam namazından sonra kılınır.

Bu konuda, Ebu Hureyre (ra)’den nakledilen bir hadiste, Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

“Kim akşam namazından sonra aralarında kötü bir şey konuşaksızın altı rekât namaz kılarsa, (kıldığı bu altı rekâtlık namaz) onun için on iki senelik ibadete denk kılınır.” (Tirmizi-Salat, 431)

Ayrıca Peygamberimiz (sav)’in, akşam namazından sonra altı rekât nafile namaz kıldığı ve şöyle dediği nakledilmektedir:

“Her kim akşam namazından sonra altı rekât nafile namaz kılarsa, denizlerin köpükleri kadar olsa bile günahları affedilir.” (Heysemi, Mecmuuz Zevaid, II/230; Şevkani, III/64. Her iki kaynakta Taberani’den nakleder.)

Konuyla ilgili hadis kitaplarında yer alan rivayetlerde bazılarında, Peygamberimşz (sav)’in akşam namazından sonra dört rekât kıldığı ve kılmayı teşvik ettiği de yer almaktadır. (Heysemi, Mecmuuz Zevaid, II, 230; Şevkani, III, 64. Her iki kaynakta Taberani’den nakleder.)

Hanefilerden, evvabin namazı, (akşam namazından sonraki namaz), akşam namazının iki rekât müekked sünnetiyle birlikte altı rekât olduğunu söyleyenler, bu rivayeti esas almaktadırlar.

Mezhebde tercihe şayan görüşe göre, bu namaz, akşam namazının müekked sünnetinin dışında altı rekâtlık bir namaz olup, Hanefi alimleri, bu namazın kaç selamla kılınmasının daha faziletli olacağı konusunda ihtilaf etmişlerdir. Bazıları, altı rekâtın tümünün bir selamla kılınmasını daha faziletli görürken, bazısı iki selamla, bazısı da üç selamla kılınmasının daha faziletli olacağını söylemişleridr.

loading...