loading...

Dini Bilgiler

Evlilik Görüşmelerinde 13 Altın Kural

By  | 

Evlilik, her iki dünya hayatında da yol arkadaşı olmak demektir.
Evlilik, beraber bir can dünyaya getirmek ve o canı verenin rızası doğrultusunda yetiştirmek için omuz omuza olabil Evlilik; ayrı dünya, çevre, kültür ve hayatlarda yaşamış ve belli bir yaşa kadar kendi kararlarını vermiş bireylerin artık kararı istişare edeceği bir hayat ortağının olması demektir.
Evlilik, karşılaşılan her türlü zorluğa rağmen eşinin gözlerinin içine bakıp; “Ben yanındayım ve hala seni seviyorum.”

loading...

Bu denli hayatımızı baştan başa etkileyen ve değiştiren evlilik için karar verilirken haliyle dikkat edilmesi gereken kıs artıyor. İslamiyette kişilerin evlenmek niyeti ile anne ve babaların rızaları dairesinde görüşmelerine ve evlilikle ilgili fik birbirlerine aktarmalarında bir sakınca görülmemiştir. Bunu mümkün oldukça içe sinen şekilde yapmak için evlenilec görüşülürken İslami, psikolojik, sosyal ve özel konularda dikkat edilmesi gereken bir çok nokta vardır. Onlardan bazıl niteliğinde belirtmekte fayda var:

loading...

Evlilik görüşmelerinde dinen nelere dikkat edilmeli
1.Evlilik için aracı olan kişiler, aile büyükleri olmalıdır.

Arkadaş, kuzen gibi yaşı fazla büyük olmayan kişiler ve bekar kişiler evlilik için görüşecek kişilere aracı olmamalı olma durumunda bu istek veya düşünceyi ailenin büyüklerine belirtmeli ve aradan çekilmelidirler.
2- İnternet ortamında evlilik düşünülmemelidir.

İnternet ortamı güven veren bir ortam olmadığından mümkün olduğunca bu ortamdan evlilik gibi ciddi bir konu düşünülmemelidir. Böyle bir talep ortaya çıkarsa da yine aile büyükleri devreye sokulmalı, onlar konuyu araştırıp görürlerse görüşme gerçekleşmelidir. Bu görüşme esnasında da kişiler yalnız olmamalı, yanlarında yetişkin ve gü kişiler bulunmalıdır. Ayrıca kimlik gibi belgelerini birbirlerine göstermelidirler. (Abartmıyorum evet, göstermeliler!)
3- Yaş farkı, eşler arasındaki iletişim için önemlidir.

Yaş olarak erkeğin bayanlardan büyük olması kültürel olarak kabul gören ama İslamiyette yeri olmayan bir olgudu ve psikolojik nedenlerden ötürü erkekle bayan arasındaki yaş farkı en az 2-3 ve en çok 9-10 olması tavsiye edilir. veya yaş farkı az olan eşlerde arkadaşlık duygusu daha güçlü olmasına rağmen karşılıklı anlayış ve şefkat duygu gösterebilme konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir.
4- Farklı ırklarla ilgili düşüncelerinizi nazik bir dille aktarın.

ırk ve memlekete göre evlilik hususunda karar vermek yine İslamiyette yeri olmayan bir olgudur. Fakat ailelerde y olsa bu konuda bir titizlik varsa bu konu görüşme olmadan önce belirtilmelidir. Karşı taraf olumsuz yanıt vereceği bunu nazik bir dille ama yalansız (başka bir şeyi bahane etmeden) belirtmelidir.
5-Önceden yapılmış söz, nişan varsa görüşme olmadan belirtilmelidir

Taraflardan biri daha önce sözlenmiş, nişanlanmış veya evlenmiş ise bu konu da görüşme olmadan önce belirtilm
6-Kişi hakkında bilgi almak için araştırma yapılmalıdır.

Aracı olarak anne ve babaların söyledikleriyle yetinmemek, tarafları mutlaka iş arkadaşları, kaldığı dershane/Kur’ gittiği cami cemaati veya mahalle ortamından araştırmak çok önemlidir. Anne ve babalar çocuklarının ne yazık ki durumlarında bir anormallik varsa bunu gizleme ve “evlenince düzelir” düşüncesiyle söylememe taraftarı oluyorlar sadece Cuma namazını kılan evlatları için “beş vakit namaz kılıyor” diyebiliyorlar.
7- Evlenecek kişiler, birbirlerine dinen denk olmalıdır.

Evlenilecek kişiler birbirlerine öncelikle dinen denk olmalı. Özellikle lakaytlığa çabuk düşebilen bir mizaçta olduğu kişilerin kendisinden daha dindar bir eşi tercih etmesi daha uygun olacaktır. “Ben onu namaza başlatırım, ben on dindarlaştırırım, ben onu tesettüre sokarım.” düşüncesi çok riskli ve çok sancılı bir süreci beraberinde getiren bir açısıdır. “Kendi nefsimize bile söz geçiremediğimiz bir zamanda başkasının nefsine söz geçirebilmeyi um kadar gerçekçidir?!” diye düşünmek lazım. (Dindarlıktan kasıt namaz kılmak, takva sahibi olmak ve İslamiyeti y konusunda gerçekten samimi olmaktır.)
8- Evlenecek kişiler, asalet ve kültürel anlamda da birbirine yakın olmalı.

Evlenilecek kişilerin asalet ve kültürel anlamda birbirine yakın olması Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem ta tavsiye edilir.
9- Evlenecek kişilerin aile yapısı ve arkadaş çevresi çok önemlidir.

Aile kişinin yetişmesinde en önemli faktörlerden biridir. Arkadaş çevresi de bireylerin kişilikleri hakkında çok öne verir
10- Maddiyat ve güzellik/yakışıklılık…

Maddiyet ve güzellik/yakışıklılık konusunda tarafların belli kriterleri olması ve birbirlerine mümkün oldukça denk ol dinen de uygun görülen bir konudur. Bu konu çok öncelikli olmamakla birlikte tarafların göz önüne alabilecekleri b olabilir. Fakat Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem dinen ve asaleten (kültürel açıdan ve kendini yetiştirmişlik açı denk olunmasını maddiyat ve güzelliğin önünde tutmayı önemle tavsiye etmiştir. Ayrıca maddiyatın ve güzelliğin geçebileceğini, kişinin en büyük zenginliğinin iyi huy ve en karizmatik halinin en ahlaklı olduğu hal olduğunu da u fayda vardır.
11- Görüşme esnasında normal bir tavır sergilenmelidir.

Taraflar mümkünse ailelerinden birinin de uzak da olsa o mekanda bulunabileceği bir görüşme ortamında görüşm Dışarıdan bakıldığında veya bir tanıdığa rast gelindiğinde su-i zan oluşmaması için bu konuya dikkat etmek önem Görüşme esnasında normal bir konuşma şekli ve ciddi tavırlar sergilenmeli, rol yapılmamalıdır. Şakalaşma ve gül şeylerin olmamasına dikkat edilmesi dinen uygun olandır.
12-Görüşmede, yaşamla ilgili -olmazsa olmazlar- belirtilmelidir.

Taraflar evlilik amacı ile birbirleriyle görüşürken her iki hayatları için de onlara göre “olmazsa olmaz” konularda bir fikirlerini almalıdırlar. Hanımların çalışması, okulun tamamlanması, ev işleri, çocuk yetiştirme, akraba ziyaretleri, e hoşlanılmayan konular, arkadaş çevresiyle görüşme konusu, televizyon ve internete olan yaklaşım, tatil düşünces yapılmaktan en çok hoşlanılan şeyler, en büyük titizlikler, mutlaka karşı taraftan beklenilen şeyler vs.. gibi bir çok görüşme esnasında “katı olmayan” bir dil ile ve açık yüreklilikle konuşulmalıdır. (“Ben kesinlikle eşimin makyaj ya izin vermem” demek yerine; “Hanımların doğal halleriyle sokağa çıkmalarının daha uygun olduğunu düşünüyoru gibi)
13– Ve görüşme sonrası…

Taraflar birbirlerine kendilerini tanıttıktan ve olmazsa olmaz nitelikteki istek ve beklentilerini aktardıktan sonra mek “İnşallah aile büyükleri vesilesiyle haberleşiriz.” denilerek ayrılınır. Kişilerin bu aşamada birbirlerinin telefon numar veya başka iletişim bilgilerini almaları ve birbirleri ile aracı olmadan görüşmeleri yine İslamiyet açısından da psiko da uygun değildir. Aradan 1-2 gün geçtikten sonra aracılar birbirlerini arayarak tarafların fikirlerini iletebilirler. Bu c esnasında hem dürüst hem de kırıcı olmadan cevaplar verilmesi kişilerin benlik saygısı açısından ve etik olarak d olacaktır. Cevap olumlu olursa tekrar görüşülebilir. Cevap olumsuz olursa da aracılar birbirlerine iyi temenni ve du bulunarak helalleşebilirler.

Bunları Okuduktn sonra bir de aşağıdaki evlilik yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.

loading...