Genel
Eşini kurtarmak isterken ‘hortumla’ öldürdü!
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde, E.Y. (85) iddiaya göre, kabız olan eşi H.Y.’nin (78) rahatsızlığını gidermek için makatına hortum sokup su verdi. Tazyikli su ile bağırsakları hasar gören kadın, hastanede yaşamını yitirdi.
Olay, geçen cumartesi günü, Çayırova’da meydana geldi. E.Y., kabız olan eşi H.Y.’nin rahatsızlığını gidermek için, kadının makatına çeşmeye bağlı bahçe hortumunu sokarak su verdi. Su tazyikli gelince H.Y. rahatsızlandı. Gebze Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırılan kadının bağırsaklarının hasar gördüğü belirlendi. Durumu ağırlaşan H.Y., yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadı.
Polis tarafından gözaltına alınan E.Y. ifadesinde aynı rahatsızlığı yaşadığında kendisine de aynı yöntemi uyguladığını söyledi. Şüpheli, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Savcılık, E.Y. hakkında soruşturma başlattı.
Kabızlığın nedenleri
Yüksek miktarlarda rafine şeker tüketilmesi,
Lifli gıda maddelerinin çok az tüketilmesi,
Dışkılama ihtiyacını sürekli olarak ertelemek,
Bağırsaklarda iltihabi bir durumun olması, tümör veya kanser gibi sebepler,
Uzun süreli seyahatler nedeniyle tembelleşen bağırsaklar,
Kullanılan bazı ilaçlar,
Gebelik durumu gibi nedenler sayılabilir.
Kabızlıkla ilgili bulguları çok iyi bir şekilde değerlendirmek gereklidir. Beklenenden uzun süren ve beslenmenin düzenlenmesiyle düzelmeyen kabızlıklarda doktora görünmekte fayda vardır. Kontrolsüzce bağırsakların hareketini fazlalaştıran laksatifler ya da posa içerikli ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kabızlığa karşı alınması gereken önlemler
Sabah kalktığınızda, aç karnınıza bol su için,
Yenilen gıdalar iyice çiğnenmelidir ki kolayca bağırsakta çözülebilsinler.
Günde, 2-3 litre su tüketimi yapılmalıdır.
Mürdüm eriği, erik, kayısı ve üzüm gibi meyveleri yemeli ya da kompostosunu tüketmelisiniz. Sabah kalkıldığında 4-5 tane kuru kayısı ile su tüketilmesi kabızlığa iyi gelmektedir.
Kabızlığın başlıca nedenlerinden olan yüksek şekerli gıdaların tüketiminden sakınmalısınız.
Kavurma ve kızartma gibi yemekler, kabızlığı tetiklediği için fazla yenmemelidir.
Öğlen ve akşam öğünlerinde çorba tüketimi yapmalısınız.
Kırmızı et ve tavuk yerine sebze ve balık ağırlıklı beslenmelisiniz.
Prebiyotik yoğurt kullanımı yapabilirsiniz.
Kabızlığın tedavisinde önemli yeri olan bol bol yürüyüş yapmalısınız.
Kola ve kahve gibi içeceklerin az tüketilmesi gerekmektedir.
Kuru fasulye ve nohut gibi baklagilleri fazlaca tüketmeyin.
En önemli önlem olarak bol lifli gıdaların tüketilmesine özen göstermelisiniz.
Tek oturmada fazla yemek yeme, bağırsakların çalışma düzenini bozduğundan kabızlık görülebilir. Bunu önlemek için azar azar ve sıklıkla yemek yenmelidir.
Kabızlık nasıl giderilir?
Sıcak su ve bal karışımı, bağırsakların yumuşamasına ve çalışmasına yardımcı olur. Kahvaltılarda zeytinyağını tüketilmesi faydalıdır. Sinameki çayı, fesleğen tohumu ve frenk üzümü yaprağından yapılan çaylar, domates suyu, kuru erik kompostoları, salatalık kabuğu ve maydanoz birlikte kaynatılarak tüketilirse, kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Keten tohumu, sabah aç karnına tüketilirse müshil ilacı gibi etki sağlar. Çok fazla da tüketmemek gerekir. Sıcak suda kaynatılan keçiboynuzu, çiğ olarak mikserden geçirilip sıkılan lahana ve suyu içilebilir.
0 comments