Dini Bilgiler
Elma Sirkesi İçin Bakın Peygamberimiz Ne Diyor?
Câbir (r.a)’den rivayet olunduğuna göre; Peygamber (s.a):
“Sirke ne güzel katıktır” buyurmuştur.[205]
Câbir (r.a)’den rivayet olunduğuna göre; Peygamber (s.a): “Sirke ne güzel katıktır” buyurmuştur.[206]. Sirke de Hz.Peygamber’in beğendiği ve övdüğü katıklardandır.Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Hattâbî, mevzumuzu teşkil eden bu hadisi açıklarken şöyle demiştir:
“Hz. Peygamber bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür.
Fahr-i Kâinat Efendimiz bu sözüyle sanki şöyle demiştir: “Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz. Fazla pahalı yemekler yemeye kendinizi alıştırmayınız. Çünkü ağır yemekler şehveti artırır, şehvet ise hem dine hem de vücuda zararlıdır.” Hz. Peygamber’in sirkeyi güzel bir katık olarak nitelendirmesi sebebiyle fıkıh âlimleri; hiç katık yememek üzere yemin eden bir kimsenin ekmekle sirke yemesiyle yemininin bozulacağını söylemişlerdir.”
Bu mevzuda Bezlü’l-Mechûd yazarı da şöyle diyor:
“Hattâbî’nin; “bu hadiste övülmek istenen aslında yemeklerde iktisatlı olmaktır” sözü; aslında burada övülmek istenen bizzat iktisattır, sirke ise dolaylı olarak övülmektedir anlamına gelir. Nevevî ise; hadis-i şerifte övülmek istenen bizzat sirkedir. İktisat, şehvetleri terk gibi dinî esaslar ise bu hadisle değil başka hadislerle açıklanmıştır, diyor ki doğrusu da budur.”
Mevzumuzu teşkil eden bu hadisler mana bakımından aynı oldukları halde Musannifin onları ayrı ayrı rivayet etmesinin sebebi senetlerin farklı olmasıdır.[207]
Bazı Hükümler
1. Sirkeye katık denebilir.
2. Sofraya oturanları iştahlandırabilmek için yiyeceklerden söz edilebilir.
3. Bir şeyin aslı değişince hükmü de değişir. Şıra şarap olunca pis ve haram olur, sonra sirkeye çevrilince temiz ve helâl olur.[208]
[205] Müslim, eşribe 164-169; Ebû Dâvûd, eşribe 10; Tirmizî, et’ime 35; Nesâî, eymân 21, eşribe 33; İbn Mâce, et’ime 33; Dârimî, et’ime 18.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/452-453.
[206] Müslim, eşribe 164-169; Ebû Dâvûd, eşribe 10; Tirmizî, et’ime 35; Nesâf, eymân 21, eşribe 33; İbn Mâce, et’ime 33; Dârimî, et’ime 18.
Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/453.
[207] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/453.
[208] Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 13/453-454.
ELMA SİRKESİNİN MUCİZE FAYDALARI ve KULLANIMI
Elma sirkesi, preslenmiş elmalardan filtrelenmemiş suyu fermente edilerek yapılır.
Çeşitli kullanım alanlarına sahip olup doğal sağlık camiasında giderek popüler hale gelmiştir. Düşük kan şekeri seviyeleri, kilo kaybı ve kanser riskinde azalma gibi birçok sağlık yararına sahip olduğuna inanılıyor.
Bazıları sivilceye fayda sağlayabileceğini iddia ediyor, ancak bu konuda çok az araştırma mevcut. Bu makale bu konuyu daha yakından inceliyor.
Aknelere neden olan bakterileri yok edebilir
Sirkenin birçok çeşit bakteri ve virüsü öldürme etkisi vardır. Bazı bakterilerin sayısının% 90, bazı virüslerin ise% 95 oranında azaldığı bazı çalışmalar tarafından gösterilmiştir.
Propionibacterium acnes veya P. acnes olarak bilinen bir çeşit bakteri, akne gelişimine katkıda bulunur. Elma sirkesinin aknelere etkisi üzerine pek araştırma olmasa da içerdiği organik asitler üzerine birkaç çalışma vardır.
Elma sirkesi; asetik, sitrik, laktik ve süksinik asit içerir, bunların hepsinin P.acnes’i öldürdüğü gösterilmiştir.
Bir çalışmada, 22 kişi yüzlerine bir yıl boyunca günde iki kez laktik asit losyonu uyguladı. Çoğu sivilceyi önemli ölçüde azaltırken, sadece iki kişide% 50’den daha az iyileşme yaşanmıştır. Bu çalışmaların sonuçlarına dayanarak, cildinize elma sirkesi uygulamak, akne kaynaklı bakterileri kontrol altına alabilir, ancak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
Yaralı görünüşü azaltabilir
Akne iyileştikten sonra bile cilt renginin bozulmasına ve yara izine neden olabilir. Doğrudan cilde uygulandığında, elma sirkesinde bulunan organik asitlerden bazılarının bu duruma fayda sağladığı görüldü. Organik asitlerin cilde uygulanması işlemi genellikle “kimyasal soyma” olarak adlandırılır.
Asitler cildin hasar gören dış tabakalarını çıkarır ve yenilenmeyi teşvik eder. Özellikle, suksinik asit ile kimyasal soyma işleminin P. acnes’in neden olduğu iltihaplanmayı bastırdığı gösterildi; bu da yara izlerini önlemek için etkili olabilir.
Laktik asitin yüzeysel sivilce izlerine sahip bireylerde cildin dokusunu, pigmentasyonunu ve görünümünü geliştirdiği de görülmüştür. Organik asitler üzerinde yapılan çalışmalar umut verici sonuçlar ortaya koyarken, elma sirkesinin yara izi üzerindeki etkilerini araştırmak için daha fazla çalışma gerekmektedir.
Cildinize uygulamak yanıklara neden olabilir
Elma sirkesi doğası gereği asidiktir. Bu nedenle doğrudan deriye uygulandığında yanıklara neden olabilir. Çoğu vakada, elma sirkesinin uzun süre cilt ile temas ettikten sonra yanıklar oluşturduğu görülmüştür.
Cilt hasarını önlemek için elma sirkesi az miktarda kullanılmalı ve su ile inceltilmelidir.
Ayrıca hassas ciltte ve açık yaralarda elma sirkesi kullanmamalısınız, çünkü bu durumlarda ağrıya veya cilt hasarına neden olma olasılığı daha yüksektir. Cildinize elma sirkesi uyguladığınızda yanma hissi duyarsanız, daha fazla su ile inceltmeyi deneyin. Yine de yanıyorsa, kullanmayı bırakabilirsiniz.
Akne Tedavisinde Elma Suyu Sirkesi mi Kullanılmalı?
Elma sirkesi sivilceye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilecek organik asitler içerir.
Ayrıca, izlerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu konuda yapılan çalışmalar kesin değildir ve bazı şiddetli sivilce vakaları daha sıkı bir tedavi planı gerektirir.
Ayrıca, elma sirkesinin cilde doğrudan uygulanması, özellikle hassas deri veya açık yaralar bulunan ciltte cilt hasarlarına ve yanıklara neden olabilir.
Bu nedenle sivilceli bireylerde iyilikten çok zarar verebilir.
Elma Sirkesi ile Akne Nasıl Tedavi Edilir?
Yüksek asit içeriğinden dolayı, elma sirkesi cilde uygulanmadan önce seyreltilmelidir. Takip edebileceğiniz bazı adımlar vardır:
1. Bir ölçek elma sirkesiyle üç ölçek suyu karıştırın. Eğer cildiniz hassassa daha fazla su kullanmak isteyebilirsiniz
2. Yüzünüzü hafifçe temizleyerek kurulayın.
3. Pamuk kullanarak, karışımı, etkilenen cilde hafifçe uygulayın.
4. 5-20 saniye bekletin, suyla durulayın ve kuru olarak yedirin.
5. Bu işlemi 1-2 kez tekrarlayın.
Elma sirkesi sularının çoğu; proteinler, enzimler ve yararlı bakteriler içerir. Ek olarak anne içeren organik elma sirkesi kullanın. Bu şişenin dibine çöken bulutsu bir maddedir.Bu nedenle anneli elma sirkesi filtrelenmiş ve rafine edilmiş çeşitlerinden daha fazla fayda sağlayabilir Elma sirkesi içerisindeki organik asitler, akneye neden olan bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, izlerin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilirler. Bununla birlikte, bu konuda var olan birkaç çalışma kayıtsızdır ve elma sirkesi herkes için faydalı olmayabilir.
0 comments