Genel
Bunları yaparsanız böbrekleriniz iflas edebilir!
Uzmanlar, organ naklinin en sık yaşandığı rahatsızlıklardan biri olan böbrek yetmezliği için yeterli önemin gösterilmediğini vurguluyor.
Prof. Dr. Siren Sezer böbreklerin zarar görmesine neden olan 10 önemli nedeni şu şekilde sıralıyor:
1- Diyabet sorunu
2- Hipertansiyon
3- Damarda sertlik
4- Aşırı tuz tüketimi
5- Obezite
6- Yetersiz su tüketimi
7- Bilinçsiz bir şekilde bitkisel ürünler kullanma
8- Sürekli ağrı kesici kullanma
9- İdrar tutamama
10- Sigara tüketme
Böbrekler vücudumuzdaki çok önemli organlardandır. Muhteşem ve karmaşık bir arındırma mekanizmasıdırlar. Yani böbreklerinize iyi bakmalı ve böbrek sağlığınızı korumalısınız. Bu yüzden böbreklerinize nelerin zarar verebileceğini bilmeniz çok önemlidir. Bu makalede, böbreklere zarar veren alışkanlıkların neler olduğunu öğrenebilirsiniz!
Diğer Maddeler…
1. Yeterince Su İçmemek
Bunu zaten biliyorsunuzdur ama kendinize şu soruyu sorun: genellikle günde kaç bardak su içiyorum? Böbreklerinizin yeterli miktarda su almamasının, uzun vadede böbrek hastalıklarına yol açabileceğini unutmamalısınız. Böbreklerin temel fonksiyonu, metabolik atıkları vücuttan atarak vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını dengelemektir. Eğer bunu yapmazsanız, yani yeterince su içmezseniz, böbreklere kan akışı yavaşlar ve kanınızda toksinler birikir.
Bu sorunları, yalnızca günde bir buçuk-iki litre su içerek önleyebilirsiniz. Tavsiye edilen miktarda su içmekte zorlanıyorsanız, suyun içine birkaç damla limon suyu damlatın. Tadı daha iyi olacaktır.
2. İdrarı Tutmak
Sırf meşgul olduğumuz için idrarımızı tutmak: hepimiz bunu bir kez yapmışızdır. Vücudunuz size tuvalete gitmeniz gerektiğini söylerken, idrarınızı ne kadar tuttunuz? Bir saat? İki saat? İdrar keseniz uzun bir süre idrar ile dolu olursa, idrar yollarınızda hipertrofi, hidronefroz (böbreklerdeki idrar basıncında artış) gibi komplikasyonlar ya da ortaya çıkması kolayca önlenebilecek diğer hastalıklar oluşabilir. Bunu asla unutmamalısınız.
3. Kötü Beslenme Alışkanlıkları
3.1 Çok Fazla Sodyum Tüketmek
Bildiğiniz gibi, temel sodyum kaynağı tuzdur. Peki, neden bu kadar zararlıdır? Öncelikle, böbreklerinizin daha fazla çalışmasına yol açar. Böbreklerin, dışkılama yoluyla sodyumu vücuttan atması gerekir, bu da böbrekler için kısa vadede çeşitli sorunların yanı sıra uzun vadede strese sebep olur. Bu yüzden yemeklerinizdeki tuzu azaltmalı hatta hiç kullanmamalısınız.
3.2 Çok Fazla Hayvansal Protein Tüketmek
Hayvansal proteinler ve yüksek miktarda yağ içeren tüm besinler, böbrekleriniz için çok zararlıdır. Bu besinler, böbreklerin görevini gittikçe daha da zorlaştırır ve ürettikleri kanı düzgün bir şekilde temizlemesini önler. Hayvansal proteinleri daha az tüketmeye veya bu proteinler yerine mümkün olduğunca bitkisel proteinler tüketmeye çalışın.
3.3 Gazlı İçecekler
Gazlı içecekler böbrek sağlığı için çok zararlıdır ve maalesef çoğu kişi, özellikle de gençler tarafından çok fazla tüketilmektedir. Bu içecekleri daha az tüketmenizi ya da hiç tüketmemenizi tavsiye ediyoruz. Bu içecekler, uzun vadede kronik böbrek yetmezliğine ve böbrek taşı oluşumuna yol açar.
3.4 Tütün Ürünlerinden ve Alkolden Uzak Durun
Alkol ve tütün ürünleri, vücudunuz için toksin yığınıdır. Böbrek hastalıklarına yol açan ve böbreklerin çalışmasına engel olan tehlikeli maddelerdir. Bu maddelerden mümkün olduğunca uzak durun. Hipertansiyon veya diyabet hastasıysanız, bu maddelerden kesinlikle uzak durun.
3.5 Genetik Yapısı Değiştirilmiş Gıdalardan Uzak Durun
Sizin de bildiğiniz gibi, her zaman yediğimiz her şeyin neyden üretildiğini bilemeyiz: transgenik mısır, laboratuvarlarda üretilen meyve ve sebzeler, daha hızlı büyümeleri için genetik yapısı değiştirilmiş yiyeceklerle beslenen hayvanların doğal olmayan etleri… Bunlar bazen hiç farkında olmadığımız korkunç şeyler ve böbreklerimiz için çok zararlılar. Her zaman organik, doğal, sağlıklı, nasıl üretildiğini bildiğiniz ve size zarar vermeyecek yiyecekler satın almaya çalışın.
4. Yüksek Kan Basıncı
Hipertansiyonun, böbrek işlevlerine çok belirgin zararları vardır. Kan böbreklerden belli bir şekilde geçer, toksinler eskisi gibi vücuttan atılmaz, böbrekler yavaş yavaş küçülür ve ciddi bir böbrek hastalığı ortaya çıkar. Kan basıncını dengede tutmak için düzenli olarak ölçmek zor bir şey değildir. Doktorunuz bu testleri sık sık yapmalıdır.
5. İlaç Kullanmak
İlaçların içinde böbreklere ciddi şekilde zarar veren maddeler olduğu için, mümkün olduğunca az ilaç kullanmalısınız. Bu maddeler böbreklerin görevlerini zorlaştırır ve uzun vadede böbrekleri olumsuz olarak etkiler. İlaçları zevk için değil, ihtiyacımız olduğu için alıyoruz, bu yüzden bu oldukça kafa karıştırıcı bir konu ama daima böbreklere daha az zarar veren ilaçlar mevcuttur. Bu yüzden, doktorunuz bu ilaçları kontrol etmelidir.
6. Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı
Günde kaç saat oturuyorsunuz? Şu daima aklınızda bulunmalı: hareketsiz bir yaşam tarzı yalnızca böbrek sağlığınızı değil, aynı zamanda siz farkında olmadan vücudunuzun birçok temel fonksiyonunu da etkileyerek hasta olmanıza sebep olabilir. Fiziksel aktivite eksikliği, biraz daha fazla hareket ederek kolayca önleyebileceğiniz birçok böbrek hastalığına yol açar. Örneğin, yürüyüşe çıkabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Bunu bir düşünün. Bir arkadaşınız ya da akrabanızla spor yaparsanız sizin için çok daha kolay olacaktır. Bunun için böbrekleriniz kesinlikle size minnettar olacak. Yanınızda bir şişe su bulundurmayı da unutmayın.
*Yaşam tarzınızı ve beslenme alışkanlıklarınızı mümkün olduğunca düzeltmeye çalışın. Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız ufacık bir değişiklik, böbrek sağlığınız açısından çok olumlu sonuçlar sağlayabilir. Su için, tuzdan, çok yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun… Ve en önemlisi, düzenli kontrollerinizi yaptırmak için doktorunuzla görüşün.
0 comments