Dini Bilgiler
Namazı yanlış kılarsak ne olur?
Namaz için yanlış ve eksik niyet edersek tekbirden sonra ayaktayken selam verebilir miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Namaz kılarken niyet etmek farzdır. Niyetin yanlış yapılmasından dolayı namaz geçersiz olur. Bunun farkına varıldığı zaman, namazın neresinde olursa olsun namazdan çıkılır.
Şu hususa da dikkat etmek gerekir. Niyetin mahalli kalptir. Bu bakımdan kişi kalben doğru niyet getirmişse niyet geçerli olur. Mesela, öğle namazını kılan birisi kalbinde öğle namazını kılmaya niyet etmişse ve diliyle de hataen ikindi namazı diye söylemişse, kalpten yapılan niyet geçerli olduğu için kişinin namazı geçerli olur.
Namazda yapılan hatalar iki şekilde olur:
1. Namazı bozan bir şeylerden birisi yapılırsa zaten namaz bozulmuş demektir; bunun için baştan yeniden kılmak gerekir. Herhangi bir nedenel namazı yarıda bırakmak gerekiyorsa, çıkmak istediğimiz zaman sağa sola selam vermek suretiyle namazdan çıkılır ve sonra yeniden kılınır.
2. Namazda yapılan bir hata namazı bozacak şeylerden değilse, bunların telafisi yapılır ve sehiv secdesi yapılarak namaz tamamlanır. Sizin sorduklarınız bu kısma girmektedir.
Her namazın son rekatında oturmak farzdır. Bu nedenle iki, üç ve dört rekatlı namazların son rekatlarında oturulması gerekir. Ancak son rekatta oturmayı unutup ayağa kalkan kişi ne yapmalıdır?
Son rekatta oturmayı unutup ayağa kalkan kimse, bu rekatın secdesini yapmadan önce ister ayakta, ister rukuda olsun hatırlıdığı an hemen oturur. Tahiyyatı okuduktan sonra sehiv secdesi yapar. Bundan sonra tahiyyatı ve diğer duaları okuyarak namazını bitirir.
Eğer son rekatta ayağa kalkan kişi, o rekatın secdesini yaptıktan sonra hatırlarsa, artık o namazı yeniden kılması gerekir.
0 comments