loading...

Genel

Mutsuz bir aile yaşantısı olanlar bu yazıyı mutlaka okumalı!

By  | 

Dünyadaki Cennet; aile yuvasında huzur ve saadet nasıl devam ettirilir?

loading...

HUZURLU AİLE HAYATININ ŞARTLARI

loading...

Bir yuvayı huzur ve saâdet içinde devam ettiren yegâne husûsiyet, karşılıklı sevgi, saygı ve mes’ûliyet duygusudur. Ama unutmamalıdır ki, ecdâdımız: “Yuvayı dişi kuş yapar” buyurmuşlardır. Bu bakımdan yuvaya sahip çıkmak hususunda kadın, daha tesirli bir rol üstlenmiştir. Dolayısıyla kadının bu noktada göstereceği firâset (seziş ve kavrayış), gayret ve fedâkârlık, erkeğinkinden daha fazla bir ehemmiyet arz eder.

Bu hususta günümüz annelerine düşen vazife de, evlâtlarını şu hadîs-i şerîfin muhtevâsına girecek şekilde yetiştirmeye gayret etmektir:

“Mü’min, başkalarıyla ülfet eder (hoş geçinir) ve kendisiyle ülfet edilir. Kimseyle ülfet etmeyen ve kendisiyle de ülfet edilmeyen kişide hayır yoktur.” (Ahmed, II, 400, V, 335)

BİRBİRİNİ YIKAYAN İKİ EL

Zira Rabbimiz; mü’minlerin, birbirini yıkayan iki el gibi olmalarını arzu buyurmaktadır. Birbirini yıkayan iki elden maksat ise, birbirinin maddî-mânevî noksanını telâfî etmek, sevinç veya hüznünü paylaşmak, aşırı istekten sakınmak, derdine ortak olmak, birbirine öğütte bulunmak, kusurlarını affetmek ve husûmeti bertaraf edebilmek için “ben haklıydım, sen haksızdın!” gibi sözlerin üzerine bir şal atarak kardeşliği her hâlükârda yaşatabilmektir.

İşte İslâm’ın bize telkin ettiği ve bizden istediği yüksek ahlâk, bu hâle sahip olabilmektir.

Dinimizde Mutlu Aile nasıl olur

İslamda Mutlu Aile Aile bir kurumdur. Dolayısıyla, aile fertleri bu kurumun yönetiminde rol sahibidirler. Gerek iş, gerekse eğitim ve gerekse sosyal hayata ilişkin birçok konuda yapılacak faaliyetler muhakkak aile fertleri arasında danışılarak çözüme kavuşturulmalıdır.

Danışılarak yapılan işlerin sonunda pişmanlık olmaz. Çünkü daha az hata yapılır. Gelecekte ortaya çıkacak büyük sorunlar önlenmiş olur. Bunun için Peygamber Efendimiz [s.a.v.]: Danışılarak yapılan işte pişmanlık yoktur. buyurmuşlardır.

O halde gelin aile bireyleri arasında adaletle muamele ve istişareye önem verelim.Mutluluk ve huzurun kaynağı bunlardır. Adalet, istişare vede güvenin olduğu yerde sevgi vede saygı bağları güçlenir. İstenen de bu değil midir? Bazı şeyler iki tarafta da aranmalıdır. İnançta, ahlakta, tahsilde ve fiziki yapıda denklik olmalıdır. Eşler, çocuklar arasında iyi bir diyalog kurulmalıdır.

Sen ben kavgası olmamalıdır. Münakaşa değil, istişare esas olmalıdır.

Eşler arası sır ve gizlilik olmamalıdır. Eşler birbirlerine adı ile değil bey, hanım şeklinde hitap etmelidir. 2 taraflı görevler aksatılmamalıdır. Kıskançlık konusunda ölçülü olunmalıdır. Kıskançlığa yol açacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Her ne şekilde olursa olsun müstehcenlik evden uzak olmalıdır. Kötüler örnek alınmamalı, kötülüklerle beraber olunmamalıdır.

loading...