Genel
Gereksiz Kullanımı Karaciğer Kanserine Sebep Oluyor… Dikkat Edin
Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Karaciğer kanseri ve hastalıklarından korunmak için gereksiz ilaçların kullanılmamasına dikkat edilmeli” açıklamasında bulundu
Dünyada yılda 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olan karaciğer kanserine gelişmiş ülkelerde daha az rastlanıyor. Karaciğer kanserinin Doğu Asya ve Afrika ülkelerinde sık görülmesinin hepatit B enfeksiyonunun yaygınlığı ve hijyenik koşulların yetersiz olmasından kaynaklandığını belirten Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Karaciğer kanseri ve hastalıklarından korunmak için gereksiz ilaçların kullanılmamasına dikkat edilmeli” açıklamasında bulundu.
KARACİĞER KANSERİNİN 9 BELİRTİSİ!
Karaciğer kanseri, en sık görülen 10 kanser türünden biri ve erkeklerde kansere bağlı ölüm oranları en yüksek 5’inci kanser türü. Erkeklerde ve 60 yaşın üzerindekilerde karaciğer kanserinin daha fazla görüldüğünü vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Karaciğer kanseri, viral enfeksiyon, siroz hastalığı ve mantar enfeksiyonu gibi önlenebilen faktörlere bağlı” dedi.
AÇIKTA SATILAN KURUYEMİŞ VE BAHARATLARA DİKKAT!
Tahıl, kuruyemiş ve baharatlarda yaşayan aspergillus mantarında bulunan aflatoksin isimli toksinin de karaciğer kanserine neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Kömürcü, tüketilen besinlerde aflatoksin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek “Küflenmiş gıdalarda bulunan aflatoksin isimli ‘zehirli’ madde zamanla vücutta birikip karaciğer hücrelerinde yapı değişimine yol açarak, bir süre sonra kansere neden olabiliyor” dedi. Prof. Dr. Şeref Kömürcü, özellikle kuruyemiş ve baharatların nemli ortamlarda durmamaları gerektiğini ve iyi muhafaza edilmeleri gerektiğini belirterek “Açıkta satılan gıdaların riskli olduğunu, nasıl muhafaza edildiği bilinmiyor. Bilinen, güvenilir markaların ürünlerini satın almakta fayda var. Karaciğeri korumanın en önemli yolu vücuda alınan kimyasal madde ve virüsleri mümkün olduğunca azaltmak. Zorunlu olmayan ilaçları kullanmamak ve alternatif bitkisel tedavilerden uzak durmak da önemli” açıklamasında bulundu.
DİYABET VE KARACİĞER YAĞLANMASI DA RİSKİ ARTIRIYOR
Karaciğer kanserinin virüs enfeksiyonları görüldükten yıllar sonra ortaya çıkabildiğini söyleyen Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Herhangi bir nedenle ortaya çıkan siroz hastalığının yüzde 5’inde de karaciğer kanseri riski vardır. Ayrıca hemokromatoz ve Wilson hastalığı gibi bazı kalıtsal karaciğer hastalıkları karaciğer kanseri riskini artırabilir. Diyabet, karaciğer yağlanması ve obezite de kısmen riski artırır” dedi.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Karaciğer kanserinin genellikle kilo kaybı, iştahsızlık, ciltte sararma, idrar renginde koyulaşma, karında şişkinlik, karnın sağ üst kısmında sırta vuran ağrı, ateş gibi bulgularla ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Şeref Kömürcü, “Bu şikayetler karaciğer kanseri dışında birçok durumda da ortaya çıkabilir, ama bu bulgular mevcutsa gecikmeden doktora başvurmak gerekir” dedi. Karın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemesinin tanı konulmasına yardımcı olduğunu anlatan Prof. Dr. Kömürcü, “Kesin tanı için görüntüleme yöntemleri eşliğinde karaciğerden ince iğne biyopsisinin alınması ve patolojik olarak incelenmesi gerekir. Kesin tanı konduktan ve radyolojik yöntemlerle hastalık evrelendirildikten sonra tedavi planlanır. Cerrahi tedavi sonrası veya cerrahi tedavinin uygun olmayacağı hastalarda kemoterapi veya hedefe yönelik tedaviler uygulanabilir. Karaciğer kanserinde erken evrede tedavi başarı şansı yüksektir” diye konuştu.
HEPATİT HASTALARI İÇİN 6 AYDA BİR KONTROL ÖNEMLİ
Karaciğer kanserinden korunmak için hepatit virüsleri ve enfeksiyondan kaçınmanın önemli olduğunu anlatan Prof. Dr. Kömürcü, “Karaciğer kanserinin risk faktörleri tam olarak bilinmemekle birlikte, Hepatit B ve hepatit C virüsüyle enfekte olup virüs taşıyıcılığı olan kişilerde bu hastalık görülebilir” dedi. Prof. Dr. Kömürcü, “Hepatit B virüsünden aşılanarak korunmak mümkün. Hepatit B ve hepatit C enfeksiyonu olanlar, herhangi bir sebebe bağlı siroz ve bazı kalıtsal karaciğer hastalığı olanlar gibi karaciğer kanseri riski taşıyanların 6 ayda bir ultrasonografi taramaları yaptırmaları erken tanı, cerrahi ve şifa şansı açısından önemli” şeklinde konuştu.
Karaciğer dostu 5 besin
Karaturp, enginar, Meryem Ana dikeni, biberiye ve şahtere otu, vücuttan toksik maddelerin atılıp karaciğerin korunmasında ve kendini yenilemesinde en etkili silahlar
Alkol, sigara ve ilaçların vücutta en çok yorduğu organ olan karaciğerin zarar görmesini doğal yollarla önlemek mümkün. Karaciğerinizdeki zararlı toksik maddelerden kurtulmak için uzmanlar 5 besin öneriyor:
Enginar: Enginar yaprakları safra kesesinde safra üretimini uyarır ve böylece bağırsak için kendi tahliyeyi kolaylaştırarak sindirime katkıda bulunur. Bazı çalışmalar enginar yaprağının kalp-damar sağlığına katkıda bulunduğunu ileri sürüyor. Enginar yaprağı çay gibi demlenerek yemeklerden önce 1-3 fincan içilebilir.
Karaturp: Detoks özelliği var. Kükürt molekülleri sayesinde, aynı zamanda bağırsak içinde safra üretimini ve boşaltma sırasında karaciğerden atıkları uzaklaştırmaya yardımcı oluyor. Turpu salata yaparak tüketebilirsiniz. Daha iyi sindirilmesi için suyunu da içebilirsiniz.
Meryem Anadikeni: Bu güçlü detoks, karaciğer için en iyi arındırıcılardan biridir. Dünya Sağlık Örgütü, Meryem Ana dikenini “alkolün neden olduğu akut ve kronik hepatit tamamlayıcı tedavisi, bazı ilaçlar ve toksik maddelerin düşmanı” olarak tanımlamıştır. Ancak hamile kadınlar ve çocuklar için uygun değil.
Biberiye: Yunanlılar Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitkinin faydalarını biliyordu. Tonik ve anti-enfektif özellikleri bulunur, aynı zamanda sindirim sorunlarını giderir, safra kesesini uyarır ve karaciğeri yeniler. Aşırı yorgunluk için kullanımı ideal bir bitkidir. Çay olarak günde 1 ila 3 bardak tüketilmesi sindirime yardımcı olacaktır.
Şahtere otu: İdrar sökücü özelliği vardır. Safra üretimini uyarır ve tahliyesini kolaylaştırır. Karaciğer için iyi bir arındırıcıdır. Eczanede kapsül veya şurup şeklinde de bulunabilir. Bunun dışında bitki, yemeklerden önce 1 ila 3 bardak olarak demlenerek tüketilebilir.
‘TARÇIN, MAYDANOZ VE KARALAHANA DA İYİ GELİR’
Prof. Dr. Ziya Mocan: Meryem Ana dikeni, enginar, karaturp, biberiye ve şahtere otu karaciğere en iyi gelen bitkilerdir. Bu bitkilerin yanı sıra; kırmızı pancar tam bir karaciğer dostudur. Özellikle sabah aç karnına, taze sıktığınız karışık meyve sularına birkaç dilim ekleyebilirsiniz. Maydanoz suyu karaciğerin yenilenmesine yardımcı olur. İçerdiği beta-karoten kansere ve kalp hastalığına karşı korur. Barındırdığı C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Tarçın karaciğer dokularını açar, vücuttaki insülinin daha verimli çalışmasını sağlayabilir. Diyabeti kontrol altında tutarak kroner arter hastalığı ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olur. Karalahana karaciğerin daha etkin çalışmasını sağlayarak toksinlerin atılmasını hızlandırır. Karaciğer ve bazı kan kanseri türlerine de iyi gelen karalahana, ayrıca iyi bir iştah açıcı özelliğe de sahip.
0 comments