Genel
Küflenmiş Ekmek Tüketenlere Önemli Uyarı
Küflenmiş ekmek yenilirse ne olur?
Küflenmiş ekmek yenir mi, yenilirse ne olur, sağlığa herhangi bir zararı var mıdır?
Dünyamızda yaşayan milyonlarca küçük organizma bulunur. Bu küçük organizmaların sayıları da gün geçtikçe artmaktadır. Ancak içinde bulunan ve kendine geniş bir yer tutan küf mantarları, ekmeklerimize dadanan türdür. Sadece ekmek değil , peynirlerimizin, nemli kıyafetlerimizin başlıca sorunudur ve küflenmesine neden olmaktadır.
Küf oluşumuna neden olan olay ise mantarların kendi besinlerini kendilerinin üretememesi ve bu ihtiyaçlarını karşılamak için buldukları tüm besin maddelerine ve nemli eşyalara saldırması durumudur. Örneğin, dolaplarımızdaki besin maddeleri bir süre sonra kendiliğinden küflenmeye başlar (bu sık başımıza gelen olaydır). Sıradışı bir koku salgılar. Sebebi de mantarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için besin maddesini içten dışa doğru yemesi durumudur.
İkinci durum ise,mantarların sporla çoğalması ve bunun çok hızlı bir şekilde yapması durumudur. Açacak olursak, bir ekmeği fırından sıcak sıcak almışsınızdır ve poşetin içinde kalmıştır ve terlemeye başlamıştır. Bunu yaparak , tazeliğini korumaya çalışırız . Ama mantarlar sıcak ortamlarda daha hızlı çoğalırlar ve bu da ekmeğinizin daha kısa bir sürede bayatlamasına ve ardından küflenmesine neden olmaktadır. Aslında böyle yaparak daha hızlı küflenmesine neden oluruz.
Ekmeklerin Küflenmemesi için ne yapmalıyız?
1-Ekmeklerin küflenmemesi için yapılması gereken , gün içinde yiyebileceğiniz kadar ekmek almak.
2-Ekmekler buzlukta saklanabilir. Yemek istediğinizde , 45 dk önce çıkarıp tüketebilirsiniz. İlk günkü kadar taze olacaktır.
Gelelim akıllardaki diğer sorulara;
Küflenmiş ekmek yenir mi?
Küflenmiş ekmek çok yoğun oranlarda kanserojen madde taşıdığından , kesinlikle tüketilmemelidir. Nedeni ise milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanını tüketmiş oluruz. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
Zehir yapıları da pişirme ile asla bozulmamaktadır. Hatta öyle sağlam bir yapıya sahiptirler ki 360 derece sıcaklıkta bile bozulmazlar
Küflü Ekmek Tüketirsek Ne Olur? Sağlığa herhangi bir zararı var mıdır?
Küflü besinlerde bulunan zehirlerden bir defa tatmak , insana ciddi zararlar vermez. Fakat daha fazlası tüketildiğinde ,karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Hatta besinlerden bir kısmı bile küflü ise hemen (tamamını) çöpe atmakta fayda var.
Küflenmiş Ekmek Yemenin Zararları
” Küflenmiş ekmek ve çürümüş meyveler çok yoğun oranlarda kanserojen madde ihtiva ettiğinden kesinlikle tüketilmemelidir”
Küflenmiş ekmek, çürümeye yüz tutmuş meyveler ve diğer küflü besinler kanserojen madde içerdiği için kesinlikle tüketilmemelidir. Küflenmiş bir ekmeği tüketmek çok yanlış bir davranıştır. Nedeni ise küflenmiş ekmek aslında milyonlarca mantar ve benzeri canlı tarafından istila edilmiş bir beslenme alanıdır. Bu mantarlar, ekmek üzerinde yaşama imkanı bulur ve beslenmeleri sonucunda çok zehirli atık maddeler üretebilir. Küflerin pek çoğu mikotoksin (küf zehiri) adı verilen zehirler üretirler.
Bu zehirlerin yapıları ise pişme ile asla bozulmaz. Bu zehirler öyle dayanıklı bir yapıya sahiplerdir ki 360 derece sıcaklıkta bile bozulmazlar. Bu zehirler genel olarak bir defa yemekle insana ciddi zararlar vermez ancak uzun süreli ve yüksek oranda tüketildikleri zaman karaciğerde çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilirler. Küflenmeye başlayan meyve ve sebzelerin de tüketilmesi çok yanlıştır.
Besinlerin bir kısmı küflenmiş ise hepsini çöpe atın
Ekmeklerin, meyvelerin ve diğer besinlerin küflü kısmını kesip, diğer kısımlarını tüketmekte sıkça yapılan bir yanlıştır. Çünkü küfsüz gibi görünen kısımlarda da küf miktarı oldukça fazla bulunabilmektedir. Küflü bir besin çöpe gitmesi gereken bir besindir. Tasarruf adına bu besinleri tüketmek çok yanlıştır ve ciddi bir sağlık israfıdır.
0 comments