loading...

Genel

Dikkat bu belirtiler böbrek yetmezliğine işaret!

By  | 

Böbrek rahatsızlığı toplumda sık görülmesine rağmen belirtileri geç fark edilen bir rahatsızlıktır. İşte böbrek rahatsızlıklarının 10 önemli belirtisi…

loading...

Kronik böbrek hastalığı toplumda çok yaygın olan aynı zamanda da geç fark edilen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde pek çok kişi bu hastalığın farkında değildir. Yapılan araştırmalara göre kronik böbrek hastalarının sadece yüzde 10’u bu rahatsızlığın farkındadır.

loading...

Kronik böbrek hastalığı olanlar genellikle böbrek rahatsızlığını hastalığın son evrelerine gelindiğinde fark ederler. Böbrek rahatsızlığı doktorun teşhisi ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olmasına rağmen kendinizde fark ettiğiniz bazı durumlar hastalığın habercisi olabilir.

Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Yorgun ve bitkin hissediyorsanız:

Börek işlevlerinde azalma olduğunda kan temizlenemez ve kanda bulunan zararlı maddeler artar. Bu da kişilerde halsizliği neden olur. Bunun dışında böbrek hastalığı kansızlığa bu da halsizliği neden olur.

Uyuyamıyorsanız:

Böbrekler kanı yeteri kadar temizleyemediği zaman zararlı maddeler kana geçmeye başlar, bu durumda beraberinde uyuyamama sorununu getirir.

Cildiniz kuruyorsa ve kaşınıyorsa;

Böbrekler kandaki mineral ve besin dengesini sağlayamadığında ciltte kuruluğa ve kaşıntıya sebep olur.

Daha sık idrara çıkıyorsanız;

Böbreklerdeki filtrelerin hasar görmesi sık idrara çıkmanıza neden olur. Özellikle geceleri idrara çıkmak böbrek hastalığının habercisi olabilir.

İdrarda kan görülmesi;

Böbreklerdeki filtrelerde hasar meydana geldiğinde kan hücreleri idrar yollarına karışmaya başlar. İdrardan kan gelmesi böbreklerin düzenli çalışmadığına işaret olabileceği gibi çeşitli enfeksiyonlarında varlığına işarettir.

Gözlerinizin etrafında inmeyen şişlikler varsa;

Gözlerinizin etrafında oluşan şişlikler geçmek bilmiyorsa bu bir böbrek rahatsızlığının işareti olabilir. Bu gibi göz şişlikleri vücutta tutulması gereken proteinin idrar yoluyla dışarı atıldığının işaretidir.

Ayak bilekleriniz şişiyorsa;

Böbrek işlevleri azaldığında vücutta sodyum tutulması yaşanır. Bu tutulmada ellerde ve ayaklarda şişmelere neden olur.

İştahınız azaldıysa;

Bu durum çok çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Ancak bu durum aynı zamanda bir böbrek rahatsızlığının da sonucudur.

Kaslarınıza kramp giriyorsa;

Böbrek yetmezliği vücutta bulunan mineral ve sıvı dengesizliği böbrek işlevlerinin bozulmasının bir sonucudur. Kalsiyum ve fosfor düştüğünde kaslarda ağrı ve kramplar oluşur.

Kaynak: tbv

Böbrek Yetmezliği Nedir?

Böbreklerin görevini yerine getiremediği durumlarda böbrek yetmezliğinden bahsediyoruz. Eğer bu durum 3 aydan uzun sürerse kronik böbrek yetmezliği olarak nitelendiriyoruz. Böbreklerin görevlerine gelince en önemli görevi böbreğin idrar oluşturmaktır. Bunun sayesinde vücutta sıvı dengesini korumak, tuz dengesini korumak gerçekleştiriliyor ve vücutta oluşan zararlı maddeler üre kreatin gibi bunlarda vücut dışına idrarla atılabiliyor. Diğer önemli görevlerinden tansiyon dengesini korumaktır. Bu tansiyon dengesini salgılınan hormanlar sayesinde gerçekleştiyor. Bunlardan bir tanesi renin’dir. Diğer başka bir hormon yine önemli eritropoetin diye adlandırdığımız hormon kan yapımında rol almakta. Diğer bir horman D vitamini diye nitelendirdiğimiz kemik yapısında görev almakta ve bütün bu görevlerini yerine getiremediği durumlarda böbrek yetmezliği ortaya çıkıyor.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

Daha çok kronik böbrek yetmezliğinden bahsediyoruz. Bunları anlatmadan önce kronik böbrek yetmezliğini 5 evrede incelediğimizi söylemek istiyorum. Bunu da böbreğin çalışma ve süzme kapasitesine göre belirliyoruz. Örneğin biz onu normal 120 ml dakika olarak biliyoruz ve azaltıkçada evreleri ilerliyor ve 4. Evrede bu süzme kapasitesi 30’un altına düştüğü evredir ve böbrek yetmezliğinin belirtileri ancak bu evrede başlamakta. Bunun sonucunda bu hastalık oldukça sinsi bir hastalık olduğunu ve ilk evrelerde hiçbir belirti vermediğini ancak belirtiler ileri evrede ortaya çıktığınının üstünde durmak istiyorum ki bu ileri evre artık tedavi için çok geç bir evredir. Ve hekimin hasta ve hastalık için yapabileceği çok fazla bir şey artık kalmamıştır. Yine de bu belirtiler nelerdir? En önemlisi halsizliğin olmasıdır, eform kapasitesinin azalması şahsın, konsantrasyon bozukluğu, uyku bozuklukları onun dışında cilt renginin değişmesi daha çok sarı toprak rengini alması, cildinde kaşıntılar olması, bacaklarında ve göz kapaklarına şişlikler olması ve daha önce olmayan yüksen tansiyon ortaya çıkması, gece idrar yapmaları ve idrar miktarında azalma olarak sayabiliriz. Bunun dışında sabah olan bulantı-kusmaları ve iştahsızlık kilo kaybıda bu belirtilere ilava edebiliriz.

loading...