loading...

Dini Bilgiler

Krediyle kurban kesilir mi?

By  | 

Kurban Bayramı yaklaşıyor Müslüman aleminin merak ettiği tek soru mali imkanı olmayanların krediyle kurban kesip kesemeyeceği.

loading...

Alimler krediyle ve kredi kartıyla kurban kesmenin asla uygun olmadığını söylüyorlar.

loading...

Kur’an Araştırmaları Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Yunus Vehbi Yavuz:

‘Kurbanı zengin olan ve maddi imkanı olan kişiler keser. Bir ayette ‘Allah kuluna gücünün yetmediğini teklif etmez’ diyor. İmkanın yoksa bankadan krediyle para çekerek kurban kesmek olmaz. Bankaları bu işe bulaştırarak kurban kesmek doğru bir şey değildir. Zaten mükellef değildir parası yoksa. Kredi alarak borçlanarak kurban kesmek hem dini anlamda uygun değildir. Keseyim de elimde et bulunsun anlamına da getirirse bu da kurban anlamını yitirmiş anlamına gelir. Dinimizin gösterdiği şekilde kurban kesmek daha doğru olur.” dedi.

Yavuz, kurban derisinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bazı kişilerin kurbanın derisini sattığını hatırlatan Yavuz, ”Kurban da derisi de ancak fakir, fukaraya veya hayır kurumuna sadaka olarak verilebilir. Sahibi tarafından derisi kullanılabilir ama asla satılmaz. Para ile satıldığı takdirde bu paranın tasadduk edilmesi lazım. Eğer satarsa kurbanını iptal etmiş olur.’‘ ifadelerini kullandı.

Yavuz, “Kurban kesmede asıl amaç sadece et veya kan akıtmak değil, aksine Allah’ın hoşnutluğuna ulaştıracak iyi niyete sahip olmaktır.” dedi.

Kurban nedir?

Kurban, Allah’a, yüce ve ilâhî olan her şeye, hakka, hakikate, iyiye, doğruya, güzele, yakın olma arayışıdır. Kurban, Allah’a yakın olmak için yaptığımız bütün işlerdir ve bizi Allah’a yakınlaştırmak için vardır. Allah’a yakınlaşmak için yaptığımız bütün işler bizim kurbanımızdır. Kurban sevginin, vefanın, sadakatin, fedakârlığın simgesi ve Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in baba-oğul sevgisi ile hakka bağlılık duygularının harman olduğu engin bir dünyadır.

Kurban, Afrika’dan Asya’ya, Uzak doğudan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız nice ülkelerde daha önce hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eli olmaktadır. Netice itibariyle Kurban, yoklukların, afetlerin yaşandığı coğrafyalara ulaşmak, fizikî mesafeleri gönül coğrafyasında aşmak, onların dertleriyle dertlenmek ve onlara bir umut ışığı olmaya çalışmaktır. Hatta sadece din kardeşlerimize değil, “Yaratılanı sev, Yaratan’dan ötürü” anlayışının bir gereği olarak inancı, dili, rengi ve ırkı ne olursa olsun kimsesizlerin kimsesi olmak ve muhtaç olan herkese ulaşmaktır. Böylece kurban ibadeti, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğu gibi bayram yapamayanları bayram sevincine ortak ederek sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunmaktadır. Müslüman olarak Allah’a olduğu kadar insanlığa hatta tüm mevcudata karşı da büyük sorumluluklarımız vardır. Bayram, bu sorumluluklarımızı hatırlama ve aynı zamanda da bu adımları atma konusunda hepimize yeni bir bilinç yüklemektedir. Bu vesileyle her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı vekâletle kurban kesim organizasyonları düzenleyerek hem yurt içinde hem de yurt dışında mağdur ve mazlum bölgelere cömert ve hayırsever milletimizin kurbanlarını ulaştırarak kardeşlik köprülerini sağlamlaştırmaktadır.

Kurban ibadetini gerçekleştirirken Sevgili Peygamberimizin (sas) “İslam’ın, bütün mahlûkata şefkat merhamet ve ihsan” prensibini unutmamalı, bizi O’ndan ve O’nun rızasından uzaklaştıracak her türlü davranıştan kaçınmalıyız.

Daha çok kişiye ulaşması için lütfen paylaşalım.

loading...