Dini Bilgiler
Kadın Ev İçinde Nasıl Giyinmelidir?
Evde daima bol kıyafet mi giymeliyiz?
Kadın, yabancı erkeklerin göreceği yerlerde; avret olan tüm bölgelerini örten, vücut hatlarını belli etmeyen, süslü, kokulu ve çekici olmayan elbise giymelidir. Yabancıların bulunmadığı evde kadının geniş ve her tarafını örten elbise giyme zorunluluğu yoktur. Başı, kolu bacağı açık dolaşabilir. Hele kocası istiyorsa, çarşıda pazarda görülecek en etkileyici açıklık, makyaj ve elbise ile bulunabilir. Gözleri ve ilgiyi sokaktan evine çekmek ve böylece haramdan korunmak isteyen bazıları için bunun bir ibadet olduğu da söylenebilir. Rasulüllah Efendimizin:
“Sizden birinize bir kadın cazip gelecek olursa derhal evine ve kendi hanımına gitsin, aynı şey onda da mevcuttur”(1)
buyurmalarında buna işaret vardır. sanıyorum.
Kadınların ziynetlerini ve buna bağlı olarak da ziynet yerlerini kimlere gösterip, kimlere gösteremeyeceklerini bizzat Kur’ân-ı Kerîm açıklamıştır. Nur Sûresinin 31. âyetinde, kadının mahremlerinin kim oldukları sayılmış ve ziynetlerini ve ziynet yerlerini ancak onlara gösterebileceklerine işaret edilmiştir. Baş, boyun, kollar ve bacaklar ziynet yerleridir. Ne var ki bacaklar konusu diğerlerinden daha hassastır.Kadın, yabancı erkeklerin bulunduğu yerlerde; avret olan tüm bölgelerini örten, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde geniş, süslü, kokulu ve çekici olmayan elbise giymelidir. Yabancıların bulunmadığı evde kadının geniş ve her tarafını örten elbise giyme zorunluluğu yoktur. Başı, kolu, bacağı açık dolaşabilir. Hele kocası istiyorsa -evde çocuk varsa onları da gözetmek şartıyla- çarşıda pazarda görülecek en etkileyici açıklık, makyaj ve elbise ile bulunabilir. Eşinin ilgisini sokaktan evine çekmek ve böylece onu haramdan korumak isteyen kadınlar için bunun bir ibadet olduğu da söylenebilir.
Özellikle günümüzdeki Müslüman kadının, başka erkekler için süslenip, sokaklara çıkan, başkalarının kadınlarından daha çok süsü ve cazibeyi kendi kocası için becermesi gerekir. Bu elbette gözü harama takılıp kalma ve dışardakilere “elin tavuğu kaz…” fehvasınca ideal görme eksikliği ve problemi olan erkekler için böyledir. Yoksa kadının evinin içinde dahi, ani bir durum söz konusu olması halinde utanmayacağı bir kıyafetle bulunması, çıplak denecek ölçülerle dolaşıp hem melekleri utandırmaması, hem de böylece “vuslat” ile sonuçlanacak cinsel ilgiyi köreltmemesi elbette daha iyidir. Ayrıca kadınlar, “Yalnız olduğumuzda da çıplak olmamaya özen gösterecek miyiz?” diye soran bir sahabiye, Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) vermiş olduğu: فَاللّٰهُ أَحَقُّ أَنْ يُسْتَحْيَا مِنْهُ
“Allah utanılmaya insanlardan daha layıktır.”(2)
cevabını unutmamalıdırlar.
Kaynak: Hanımlara Özel Fatvalar- Dr. Faruk Beşer, Bazı eklentiler hadis kaynağı ile birlikte verilmiştir.
1.Müslim, nikâh 9; Ebû Dâvud, nikâh 44..
2.Ebû Dâvud, hammâm 3; Tirmizî, edeb 22.
Kadının Ev İçi Kıyafeti Nasıl Olmalıdır
0 comments