loading...

Genel

36bin Kadın Üzerinde Denendi ve Mucize Olduğu Ortaya Çıkan Besin

By  | 

14 Kasım Dünya Diyabet Günüdür. Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır.

loading...

Lowa’da 36 bin kadın üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada; günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen kadınların, haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 oranında daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Çünkü “karabuğday”, mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum yönünden zengin olan gıdalarla beslenen kadınların, %21 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riski olduğu bildirilmiştir.

loading...

Karabuğday, kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunuyor. Karabuğdayın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de, en üst derecede olduğu saptanmıştır. Karabuğday, insan vücudunda istenmeyen kolesterolün azaltılmasında etkilidir.

Kalp ve damar hastalığında etkili olan Karabuğday, potasyum, magnezyum fosfor ve demir sayesinde yüksek tansiyon ve kansızlığa da iyi gelir. Karabuğday, lif oranı yüksek, yağ ve kalori oranı düşük, daha fazla tokluk hissi veren daha da önemlisi vücudumuzun kendi kendine üretemediği birçok tahılda bulunmayan LİSİN dahil olmak üzere, temel 8 amino asit kaynağı olmasıdır.

İnsan vücudu karabuğdayda bulunan – oranındaki proteinin, %74’ünü kullanabilmektedir. Bu oran, bitkisel proteinler içinde en yüksek kullanım oranıdır (Kahverengi pirinç %70, buğday %67). İçinde gluten bulunmadığı için glutene karşı alerjisi olanlar ve “çölyak” hastaları rahatlıkla tüketebilirler.

Karabuğday çölyak hastaları tarafından yoğun talep görüyor. Japon araştırmacılar, karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını iyileştirdiğini, önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığının sağlandığını bildirmişlerdir.

Rais Gıda’nın verdiği bilgileri göre: 100 gr Karabuğdayda; Enerji 343 kcal, Protein 13g, Yağ 3g, Lif 10g, Karbonhidrat 71g, Demir 2,2 mg, Çinko 2,4mg

Karaciğer ve bağırsak dostu karabuğdayın bitmeyen faydaları
Surp Agop Hastanesi’nden Diyetisyen Gülhan Koca, şifa kaynağı karabuğdayın çok az bilinen faydalarını anlatıyor.

Ülkemizde çok fazla bilmeyen, tüketilmeyen karabuğday, isminden dolayı tahıllar grubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitkidir. Kahverengi, üçgen şeklindeki karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonyo, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretilir ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketilmektedir. Bu ülkelere bakıldığında obezitenin çok yüksek olmadığını da görüyoruz. Beyaz ekmeğe göre tam hahıllı besinleri tüketmek sağlık açısından doğru bir seçimdir.

Karabuğdayda buğday, un, makarna, bulgur gibi tahıllarda bulunan “gluten” maddesi bulunmaz. Gluten, çölyak hastalarının kesinlikle kullanmaması gereken bir maddedir. Çünkü bu maddenin sindirimi çölyak hastalarında mümkün değilidr. Tüketilmesi durumunda ishal, gaz, şişkinlik, ağrı, kramp gibi bazı sindirim problemleri ortaya çıkar. Çölyak hastaları dışında da bazı kişilerde glutene karşı besin intoleransı (duyarlılığı) görülmektedir. Ülkemizde de kişiler bundan haberdar olmasa da sık sık rastladığımız bir durumdur. Bu kişiler gluteni hayatından uzaklaştırdığında sağlığında olumlu etkiler görülmektedir.

Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır.

Protein açısından zengin bir besindir. Protein vücut yapısında oldukça önemlidir. 100 gr karabuğday 11 gr protein içermektedir. İnsan vücudunda karabuğday proteinin %74’ü kullanılmaktadır.

Karabuğdayın yağ oranı diğer proteinden zengin besinlere göre yok denecek kadar azdır. 100 gr karabuğdayda sadece 1.6 gr yağ bulunmaktadır.Yağ içeriğine bakıldığında linoleik yağ asiti diğer tahıllara göre fazladır. Kötü kolesterolü (LDL) düşürücü, iyi kolesterolü (HDL) arttırıcı özelliği bulunmaktadır.

Kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker hastalığını önlenmesi ve tedavisinde oldukça etkilidir. Beyaz undan yapılmış ekmek ve karabuğdayla yapılan çalışmalarda karabuğdayın kan şekeri ve insülin değerlerinin düşük olduğu görülmüştür.

Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir. Magnezyum kan şekerinin dengelenmesinde ve insülin salınımın azalmasında rol oynamaktadır. Bu nedenle şeker hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Şeker hastalarının da güvenle tüketebilecekleri bir karbonhidrat kaynağıdır.

İçeriğindeki ‘kolin’ bileşiği karaciğer dostudur. Karaciğeri yağlanmasını azaltarak karaciğerin daha rahat ve kolay çalışmasını sağlar.

‘Rutin’ adı verilen flavonoid sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Rutin aynı zamanda kan damarlarını korur, kan akışını düzenler. Hemoroid tedavisinde olumlu etkisi bulunmaktadır.  Pıhtılaşmayı sağlayarak kan kaybını önleyici özellik gösterir. Meniere Hastalığı adı verilen baş dönmesi, çınlama ve  işitme kaybına yol açan hastalığın tedavisinde kullanılır.

İçeriğinde “quercetin” bileşeni kan damarlarının seryleşmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarını engeller. Quercetin; şeker hastalığı, katarakt, peptik ülser, astım, gut hastalığı, viral ve kronik enfeksiyonlar, kronik yorgunluk sendromu ve prostat kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir. Ayrıca atletik performans ve dayanıklılığı arttırmak için de kullanılır.

Karabuğday (Greçka) Pilavı

Karabuğday pilavı lezzetli ve besleyici bir yemektir. Yapılışı bulgur pilavı gibidir. 1 ölçü karabuğday için 2 ölçü su kullanarak karabuğdayla isterseniz tarifi değiştirip farklı pilavlar da yapabilirsiniz. Açlık duygusunu bastırıcı özelliği ile karabuğday kilo vermeyi kolaylaştırır. Diyet yapanlara önerilir. Karabuğday gluten içermediği için çölyak hastaları tarafından tüketilebilir. Veganlar ve vejeteryanlar için ideal bir bitkisel protein kaynağıdır.

Malzemeler:
1 su bardağı karabuğday

2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ

1 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 adet kırmızı kapya biberi (küp şeklinde doğranmış)

1 adet yeşil biber (ince doğranmış)

1 adet orta boy domates (ufak küp doğranmış)

Tuz

1 tutam karabiber

1 çay kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)

2 su bardağı kaynar su
Yapılışı:
Karabuğday ılık su ile iyice yıkanır,
Yıkama suyu artık duru akmaya başlayınca süzülmesi için tel süzgece alınır,
Yayvan bir tencereye yağ konur,
Yağ ısınınca doğranmış soğanlar eklenir ve rengi değişene kadar kavrulur,
Kırmızı biber eklenir ve yumuşayana kadar kavrulur,
Yeşil biberler ilave edilir kavrulur,
Doğranmış domatesler de eklenip biraz kavrulur,
Süzülmüş karabuğday tencereye alınır,
Üzerine tuz, karabiber ve nane eklenip karıştırılır,
2 bardak kaynar su konur, şöyle bir karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır,
Su fokurdadıktan sonra altı kısılır,
Yaklaşık 15 dakika suyunu çekene kadar pişirilir,
Ocağın altı kapatılır ve 10 dakika demlendikten sonra servis yapılır.
Karabuğday hakkında detaylı bilgi için “Karabuğday (Greçka) Nedir, Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir, Nasıl Pişirilir? ” yazısı linkini tıklayınız.

loading...